Hlavní obsah

Česko - Švýcarsko 4:2Dvacítka zvládla drama se Švýcary. Ve čtvrtfinále ji čeká zámořský gigant

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Z kontrolovaného utkání se zbytečně stalo pořádné drama. Čeští hokejisté však na mistrovství světa do 20 let zakončili klání ve skupině vítězstvím 4:2 nad Švýcarskem, které zajistil po krásné akci benjamínka Tomáše Galvase kapitán Jiří Kulich. Kaňkou na utkání je zranění útočníka Robina Sapouška. Národní tým postoupil do čtvrtfinále ze třetího místa, v úterý v klíčovém souboji turnaje vyzve v repríze finále Kanadu.

Foto: IIHF

Český reprezentant Eduard Šalé před švýcarským gólmanem Alessiem Beglierim.

Článek

Göteborg (od našeho zpravodaje) - Český výběr byl od začátku aktivnější a díky dobrému pohybu a přechodu si vytvářel šance. Do úniku se dostali Ondřej Becher a později i Jiří Kulich, ale na Beglieriho nevyzráli. Neujaly se ani další příležitosti. „Hráli jsme moc na krásu. Potřebujeme větší přímočarost a tlak do brány,“ mínil trenér Patrik Augusta.

Ujala se až přesilovka. Matyáš Šapovaliv se dobře zorientoval na brankovišti a doklepl do sítě střelu Melovského. „Využitá přesilovka potěší. Snad nás tohle nakopne,“ doufá Šapovaliv.

Ve druhé části se národní tým hůř dostával do šancí, ale zároveň soupeře k ničemu nepustil. A když se chvíli dokázal udržet v útočném pásmu, byla z toho druhá trefa. Kulich při signalizované výhodě narýsoval nádhernou křižnou přihrávku na Bechera, jenž z levého kruhu ještě našel před brankou osamoceného Sapouška a ten už měl snadnou práci.

Ze zdánlivě klidného zápasu se však z ničeho nic vyklubalo drama. Mohla za to ojedinělá hrubka brankáře Michaela Hrabala, který si hokejkou srazil do vlastní sítě nahození Meiera z nulového úhlu. „To se stane. V závěru nás naopak podržel,“ zůstal klidný trenér.

Odpovědět mohl Becher, který však v brejku v tísni protihráče zaškobrtl. A následně neuspěl ani mezi kruhy volný Tomáš Hamara. Vzápětí přišel další trest. Švýcaři tlačili a právě Hamara si nepohlídal u levé tyčky stojícího Roda, který po pěkném pasu Webera jednoduše srovnal. „Byli jsme moc lehkovážní. Mysleli jsme si, že se nemůže nic stát,“ mínil Augusta.

Češi vedli na střely na branku po dvou třetinách 26:9, ale skóre na kostce svítilo nerozhodné 2:2. „Vypadalo, že je všechno v pohodě a kluci měli křídla. To je pro tuhle kategorii typické, že jsou nahoře, když se trochu daří. Aspoň viděli, jak rychle se dá zase spadnout do tvrdého terénu,“ usmál se kouč. „Úplně se nám zabrzdily nohy. Poučení, že musíme být pořád ostražití,“ souhlasil i forvard Šapovaliv.

Ve 45. minutě navíc národní tým přišel o křídelníka druhé formace Robina Sapouška. Autor druhého gólu v držení puku schytal od Grediga tvrdý hit, při němž si poranil levou ruku a z utkání odstoupil. „Nemám ještě finální rozhodnutí doktorů, ale vypadá to, že už hrát nebude. Zranění bude asi vážnější,“ sdělil špatné zprávy kouč Augusta.

„Za mě to byl faul. Neodpískaný. To už teď ale nic neřeší. Uvidíme, jaké bude finální rozhodnutí doktora, ale nevypadá to dobře,“ popisoval trenér.

Český výběr poté přečkal oslabení a navzdory tomu, že už soupeře nepřehrával, si rozhodující úder přichystal na 53. minutu. Teprve 17letý obránce Tomáš Galvas se odvážně prosmýkl podél levého mantinelu před branku a nesobecky předložil kotouč Kulichovi, který zapsal čtvrtý gól na turnaji. „Tomáš ukázal zdravou drzost. Má skvělý pohyb,“ ocenil i Augusta.

O dvě a půl minuty později jistil české vítězství schovanou střelou od modré čáry Tomáš Hamara. „Vážím si toho, že jsme takhle těžké utkání nakonec zvládli,“ chválil zkušený trenér.

Národní tým se sedmi body skončil ve skupině třetí. Češi v repríze finále narazí na obhájce zlatých medailí z Kanady, kteří se ve svém posledním vystoupení ve skupině s Němci dlouho trápili, ale nakonec zvítězili 6:3.

Utkání se odehraje v úterý od 14:30 hodin ve Scandinavium areně. „Večer si připijeme a zítra se přestěhujeme. A budeme se chystat na zápas, kvůli kterému jsme sem všichni přijeli,“ dodal Augusta.

MS v hokeji hráčů do 20 let
Skupina B:
Česko - Švýcarsko 4:2 (1:0, 1:2, 2:0)
Branky a nahrávky: 13. Šapovaliv (Melovský, Hamara), 31. Sapoušek (Becher, Kulich), 53. Kulich (T. Galvas, Melovský), 56. Hamara (Becher) - 35. S. Meier (Dionicio, Terraneo), 40. Rod (G. Weber, Dionicio). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Kohlmüller (Něm.) - Faucher (Kan.), Rozitis (Lot.). Vyloučení: 2:1. Využití: 1:0. Diváci: 1592.
Česko: Hrabal - Hamara, Alscher, A. Čech, Cibulka, Prčík, T. Galvas, M. Kočí - Bareš, Šapovaliv, Kulich - Melovský, Sapoušek, Šalé - Štancl, Becher, Rymon - Židlický, M. Přibyl, S. Redlich - Hujer. Trenér: P. Augusta.
Švýcarsko: Beglieri - Dionicio, Terraneo, Christe, Meile, Ustinkov, Bünzli - Braillard, Schild, Taibel - Müller, Rod, G. Weber - Reber, Hornecker, E. Meier - Gredig, T. Jenni, S. Meier - Reinhard. Trenér: M. Jenni.
Výsledky ostatních zápasů MS najdete ZDE
Tabulka:
1.USA4310029:911
2.Slovensko4300119:169
3.Česko4201117:137
4.Švýcarsko4100311:203
5.Norsko400048:260

Reklama

Pavouk - MS do 20 let 2024

  • Čtvrtfinále

  • 02.01.24      12 : 00
    Slovensko Slovensko Finsko Finsko
    3 : 4
  • 02.01.24      14 : 30
    Kanada Kanada Česká republika Česko
    2 : 3
  • 02.01.24      17 : 00
    Spojené státy USA Lotyšsko Lotyšsko
    7 : 2
  • 02.01.24      19 : 30
    Švédsko Švédsko Švýcarsko Švýcarsko
    3 : 2
  • Semifinále

  • 04.01.24      15 : 00
    Švédsko Švédsko Česká republika Česko
    5 : 2
  • 04.01.24      19 : 30
    Spojené státy USA Finsko Finsko
    3 : 2
  • Finále

  • 05.01.24      19 : 30
    Spojené státy USA Švédsko Švédsko
    6 : 2
  • 05.01.24      15 : 00 O 3. místo
    Česká republika Česko Finsko Finsko
    8 : 5