Hlavní obsah

Česká dvacítka prošla testy na covid a může se vrátit ze zrušeného mistrovství světa

Juniorská hokejová reprezentace prošla kontrolními testy na covid-19 a může se vrátit z předčasně zrušeného mistrovství světa v Kanadě. Otazník je ještě u dříve pozitivně testovaného člena týmu, v jeho případě se na výsledek a další postup ještě čeká. Část výpravy s hráči vracejícími se do Česka i mladíci působící v zámoří se na cestu vydají v pátek.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Česká reprezentace se vrací z MS domů (ilustrační foto)

Článek

"Do dnešního dopoledne jsme byli zavřeni na pokojích a jídlo nám nosili za dveře. Dnes (ve čtvrtek) ráno přišla od manažera týmu Oty Černého zpráva, že jsme podle dalších podstoupených testů všichni negativní a že můžeme zítra odletět pryč," uvedl tiskový mluvčí týmu Ondřej Kalát. "Co se týká toho jednoho nakaženého, stále čekáme na výsledek testu. Podle něj budeme řešit, jaký bude jeho režim," doplnil Kalát.

Ačkoli jméno pozitivně testovaného člena výpravy zůstává veřejnosti utajeno, mělo by jít o jednoho z hráčů, který však neměl žádné příznaky. "A pořád se cítí v pohodě," prozradil v dnešním on-line rozhovoru s novináři kapitán mužstva Jan Myšák.

Hráči už mohli alespoň opustit pokoje, aby se osobně všichni potkali poprvé od středečního rozhodnutí Mezinárodní hokejové federace (IIHF) o zrušení turnaje po třech kontumacích, mezi nimiž byl i duel Čechů s Finy. "Alespoň dnešní oběd a večeři už absolvujeme ve společenské místnosti, takže hráči se budou moct potkat," řekl Kalát.

Přestože hlavní kouč Karel Mlejnek byl skeptický k úvahám, že by se MS odehrálo v náhradním termínu během léta, šéf IIHF Luc Tardif na tiskové konferenci v Edmontonu ujistil, že federace bude o této možnosti v příštích týdnech jednat a udělá vše, aby junioři o vrcholnou akci nakonec nepřišli.

"Věřím, že třeba tato varianta zafunguje, že by se to dohrálo v létě. Nevím, jestli se to opravdu stane, ale pevně věřím. Doufáme, že ta šance přijde," poznamenal Myšák.

Podle kouče finského týmu Anttiho Pennanena však měla IIHF udělat maximum především v Kanadě, aby turnaj proběhl bez větších komplikací. "Tenhle problém nebyl o covidu, ale o špatné organizaci. Hodně to vypovídá o stavu IIHF. Turnaj měl být pořádně zorganizován a mělo se postupovat úplně stejně jako loni," řekl Pennanen deníku Ilta-Sanomat.

"Přestože například Němci měli hodně nakažených, tak hráli," připomněl Pennanen, podle něhož se měla karanténa vztahovat pouze na nakažené hráče, nikoli na celý tým. "Mělo se postupovat tak, že kdo je pozitivní, tak vypadává, ale zbytek týmu může hrát. Takhle museli rušit celé zápasy," doplnil Pennanen.

I podle poznatků z českého tábora byl režim volnější v porovnání s minulým MS, které pořádal rovněž Edmonton. Ještě horší pak byla podle všeho situace v Red Deeru, kde se hrála druhá skupina.

"Od prvního dne nefungovaly věci, jak jsme očekávali. Sice jsme se pohybovali mezi pokojem, jídelnou a kabinou a ven jsme chodit nesměli, ale od prvního dne se v hotelu pohybovali cizí hosté. Bublina nebyla bublinou. Vrcholem všeho pak byla naplánovaná svatba na středeční večer. Nepochopitelné," uvedl pro web slovenského svazu trenér Ivan Feneš.

Jak ve čtvrtek uvedla IIHF, poslední testy odhalily dalších sedm pozitivních případů. Dva byly ze švédského mužstva, po jednom nakaženém měli v týmu Kanaďané, Rusové, Němci a Slováci. Pozitivní test měl i jeden rozhodčí. Všichni mají podle webu IIHF zůstat v povinné minimálně desetidenní karanténě, než se budou moci vrátit do svých zemí.

Reklama

Související témata: