Hlavní obsah

Český kapitán po šokující výhře nad USA. Mluvil jsem v kabině i o Naganu, jásal Myšák

Navzdory roli odepisovaného outsidera si čeští hokejisté na MS do 20 let vyšlápli na favorita, Američany porazili poprvé od prosince 2011 a budou hrát v Edmontonu o medaile. Kapitán Jan Myšák, od jehož gólové teče znamenající vyrovnání na 1:1 převzali reprezentanti režii duelu, mluvil o tom, že se hráči cítili jako olympionici v Naganu, kde tehdy před téměř čtvrstoletím proti USA českému týmu také nikdo nevěřil.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Jan Myšák (vlevo) a Jiří Kulich se radují z branky proti Spojeným státům

Článek

Nebylo divu. Soupeř vyhrál ve skupině všechna čtyři utkání se skóre 22:4, naopak Češi pouze jedno a na závěr dopustili historickou ostudu v podobě prohry s Lotyšskem. „Myslím, že jsme se z toho hodně poučili. Vyříkali jsme si po tom utkání spoustu věcí, semklo nás to. Mluvil jsem v kabině i o tom Naganu, četl jsem to v knížce," uvedl pro hokej.cz Myšák.

„Před třemi dny jsme dostali lekci, že podceňovaný soupeř prostě chtěl urvat zápas víc než my. Proti Američanům jsme se pokusili o totéž, proto jsme vyhráli. Nejdůležitější bylo, že jsme od probuzení měli všichni společně víru, že zápas vyhrajeme a zvládli jsme to. Drželi jsme se plánu, blokovali střely a šli hladově za pukem, to byla cesta k úspěchu. Všichni vydali maximum a mělo to vítězný konec," líčil na webu iihf.com.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Překonaný americký gólman Kaidan Mbereko (30) sleduje českou radost během čtvrtfinále MS dvacítek.

Tlak Američané z první třetiny, kdy jasně určovali tempo hry, nevydrželi. Češi od vyrovnání v 18. minutě převzali otěže a zaslouženě obrátili skóre. Jednoduchý přechod do pásma vyřešil Petr Hauser nejlépe, jak mohl. Střelu zápěstím umístil nechytatelně nad vyrážečku amerického brankáře Mbereka, který si o tři minuty později srazil mezi nohy a do sítě puk po střele Matyáše Šapovaliva, která letěla mimo jeho branku.

Zaskvěl se teprve osmnáctiletý útočník Jiří Kulich, jenž asistoval u dvou gólů a potom pečetil výhru do prázdné branky při americké power play, když zachytil přihrávku naslepo, přebruslil obránce a dovezl puk do prázdné branky. Dalším pilířem byl výborný gólman Tomáš Suchánek, jehož výkon dodával celému týmu jistotu.

„Předvedli jsme velký týmový výkon," líčil pro web iihf.com nadšeně obránce David Špaček, syn olympijského vítěze z Nagana. „Každý do toho dal všechno, obětovali jsme maximum. Hráli jsme zodpovědně, hodně spolu a sami jsme viděli, že to je cesta k vítězství i v zápase, před nímž nám skoro nikdo nevěřil," doplnil Špaček.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Česká hokejová radost. Petr Hauser (17) a David Jiříček (5) slaví u střídačky gól v síti USA během čtvrtfinále MS dvacítek.

Nelíčená česká radost ostře kontrastovala se zklamáním se smutkem na straně USA. „Je hrozné, jak to pro nás skončilo. Český tým dobře ucpal pásmo a my měli problém jeho obranu rozebrat. Prostě jsme toho moc nevymysleli," říkal autor první branky utkání Logan Cooley.

Jak se na MS do 20 let hraje o medaile
Pátek 19. srpna:
22.00 h semifinále Kanada–Česko (vysílá ČT sport)
Sobota 20. srpna:
2.00 h semifinále Švédsko–Finsko
22.00 h utkání o 3. místo
Neděle 21. srpna:
2.00 h finále
Začátky jsou uvedeny našem čase, v Edmontonu je o 8 hodin méně.

Reklama