Hlavní obsah

Kanada - Švédsko 3:1Kanada slaví, po třech letech znovu ovládla MS hokejistů do 20 let

Aktualizováno

Kanadští hokejisté porazili ve finále mistrovství světa hráčů do 20 let v Buffalu Švédsko 3:1 a slaví už 17. titul. Vyrovnanou bitvu rozhodl pro nejúspěšnější zemi historie vítěznou brankou v čase 58:20 útočník Tyler Steenbergen, který se trefil poprvé na turnaji. Výsledek ještě pečetil při power play do prázdné branky Alex Formenton.

Foto: Nathan Denette, ČTK/AP

Hokejisté Kanady oslavují gól Sama Steela ze zápasu (23) proti Česku.

Článek

Přitom Švédové byli po celé utkání kanadským favoritům více než důstojným soupeřem. Perfektně eliminovali největší zbraň Kanaďanů a nedovolili přemožitelům českého celku ze semifinále, v celkem šesti přesilovkách ani jeden gól . Evropský celek, ač se k žádné početní výhodě za celé utkání nedostal, přestřílel svého soka 36:28 a Carter Hart v kanadské brance se často hodně činil.

První branku zápasu obstaral z levého kruhu Dillon Dube, který se trefil přesně po přihrávce Kyroua. Vyrovnání pak několika přesnými zásahy zabránil právě spolehlivý Hart. Ve 34. minutě však už jeho umění nestačilo. Největší chlouba kanadského celku na turnaji ve finále selhala a tým kouče Ducharmeho ve vlastní přesilovce dokonce inkasoval. Úspěšným střelcem Švédů byl Tim Soderlund.

Otočit stav mohl ve 45. minutě obránce Sellgren, který tvrdou ránou trefil pravou tyč. Švédové se pak ubránili při dvou oslabeních po faulech Gustava Lindströma a Zetterlunda, největší šanci neproměnil Raddysh. Kanada ale rozhodla v 59. minutě díky Steenbergenově teči Timminsovy střílené přihrávky. Za 26 vteřin při power play dovršil výsledek Formenton.

"Měl jsem úplně zatmění, když se to stalo. Nemám slov. Vyhrát před všemi těmi lidmi, kteří nás přišli povzbudit, je něco výjimečného," řekl Steenbergen oficiálnímu webu šampionátu.Střelec vítězného gólu si tak dal předčasný dárek ke svým dvacátým narozeninám, které má za dva dny.

Kanaďané, kteří loni doma v Montrealu podlehli ve finále Spojeným státům americkým, dosáhli na zlato poprvé po třech letech. Švédové na triumfy z let 1981 a 2012 nenavázali. Od posledního zlata z Calgary pošesté za sebou zakončili turnaj prohrou. Následující dva roky totiž získali stříbro a pak byli třikrát čtvrtí. "Je to zklamání, že jsme prohráli," uvedl obránce Timothy Liljegren.

"Jsem ale pyšný na všechny kluky. Hodně jich hrálo se zraněními. Dali jsme tomu sto procent. Ničeho nelituju. Chtěli jsme všichni hrát, dát do toho všechno a ukázat všem lidem, kteří to ve Švédsku sledovali, že jsme dobrý tým," dodal Liljegren.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Buffalu - finále:
Švédsko - Kanada 1:3 (0:0, 1:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 34. Söderlund (L. Lindström, Brännström) - 22. Dubé (Kyrou, Steel), 59. Steenbergen (Timmins), 59. Formenton (Mete). Rozhodčí: Kaukokari (Fin.), Šír (ČR) - Šefčík (SR), Ondráček (ČR). Vyloučení: 6:1, navíc O. Steen (Švéd.) 10 min. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 17 544
Kanada: Hart - Timmins, Mete, Fabbro, Clague, Bean, Makar, C. Foote - Dubé, Steel, Kyrou - Katchouk, Raddysh, R. Thomas - Comtois, Howden, Formenton - Steenbergen, Batherson, McLeod - Gadjovich. Trenér: Dominique Ducharme
Švédsko: Gustavsson - Liljegren, Moverare, R. Dahlin, Brännström, G. Lindström, Sellgren, Högberg - Karlström, A. Nylander, L. Andersson - E. Pettersson, L. Lindström, J. Boqvist - Söderlund, Lundeström, O. Steen - M. Davidsson, G. Gustafsson, Jonsson Fjällby - Zetterlund. Trenér: Tomas Montén

Reklama

Související témata:

Pavouk - MS v hokeji do 20 let

  • Čtvrtfinále

  • 02.01.18      22 : 00 Buffalo
    Kanada Kanada Švýcarsko Švýcarsko
    8 : 2
  • 02.01.18      18 : 00 Buffalo
    Česká republika Česko Finsko Finsko
    4 : 3
    po sam. nájezdech
  • 03.01.18      00 : 00 Buffalo
    Švédsko Švédsko Slovensko Slovensko
    3 : 2
  • 03.01.18      02 : 00 Buffalo
    Spojené státy USA Ruská federace Rusko
    4 : 2
  • Semifinále

  • 05.01.18      02 : 00 Buffalo
    Kanada Kanada Česká republika Česko
    7 : 2
  • 04.01.18      22 : 00 Buffalo
    Švédsko Švédsko Spojené státy USA
    4 : 2
  • Finále

  • 06.01.18      02 : 00 Buffalo
    Švédsko Švédsko Kanada Kanada
    1 : 3
  • 05.01.18      22 : 00 Buffalo O 3. místo
    Spojené státy USA Česká republika Česko
    9 : 3