Hlavní obsah

Rulík po semifinálové prohře věří v bronz. Musíme na ledě nechat duši a rozkrájet se, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dvou třetinách prohrávali 0:4, dokázali sice ještě zkorigovat na 2:5, nicméně postup do finále byl pro ně až příliš vzdálen. Přesto poměrně srdnatý boj proti Kanadě v semifinále mistrovství světa hokejových dvacítek napumpoval do českého týmu energii a odvahu, aby po 17 letech uspěl alespoň v sobotním mači o bronz. "Nechceme vidět žádné smutné a zklamané obličeje, naopak. Chceme vidět odhodlání a obrovskou víru do zápasu o bronz. Musí to být náš zápas. Na ledě musíme nechat duši, rozkrájet se a zabojovat o medaili," řekl kouč Radim Rulík.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Matyáš Šapovaliv hledá cestu ke kanadské brance

Článek

Když měl trenér zpětně jít po stopách osudu zápasu, označil za klíčové dění v úvodní třetině. V té dali domácí Kanaďané dva góly, což jim dodalo klid a především naplnilo jejich vytoužený předzápasový scénář.

"Oproti prvnímu zápasu s Kanadou jsme hráli mnohem lépe v obranném pásmu. Druhý gól jsme inkasovali dost zbytečně, když přes střední pásmo prošel křížný pas na jejich mladého útočníka, který to z křídla dobře trefil na vzdálenější tyč. Kdyby se nám první třetinu podařilo odehrát bez branek, tak bychom byli daleko víc ve hře," citovala Rulíka ČTK.

Do druhého dějství sice Češi nastoupili aktivně, nicméně dvě zbytečná oslabení a proměněné kanadské přesilovky utkání definitivně zlomily. "Byly to momenty, na které jsme se přesně chystali, že nemají nastat. Byl to ale tak vyhecovaný zápas v obrovském tempu, že se ty chyby stanou. V momentě, kdy se Kanada dostala do náskoku, tak to bylo těžší a těžší," řekl Rulík.

A obránce Tomáš Hamara přidal: "Chtěli jsme hrát jako proti Americe – nastoupit na ně, což se nám do jisté míry podařilo, ale ještě nám tam chyběl takový šmrnc, jaký jsme měli proti Americe. Kanaďané dokážou využít téměř každou chybu, když jim dáme přesilovku, tak jsou výborní a umí to proměnit."

Teď je před týmem bronzová výzva v podobě duelu se Švédskem, které prohrálo druhé semifinále 0:1 s Finskem. Hraje se v sobotu od 22.00 středoevropského času a přímým přenosem ho vysílá ČT Sport. A Češi v něm mohou utnout předlouhé čekání na medaili ze šampionátu dvacítek. Trenér Rulík věří, že i zkušenost z utkání proti Kanadě může jeho svěřencům pomoct. "Hráči potřebují hrát takové těžké zápasy, jen to je může posouvat. Z prohry s takovým soupeřem – když je důstojná – si hráči mohou odnést jen pozitiva."

A třeba brankář Pavel Čajan, který proti Kanadě naskočil do třetí třetiny za stavu 0:4, říká: "Myslím, že jsme hráli skvělý hokej a měli jsme na ně. Pokud tak budeme hrát i zápas o bronz, tak určitě medaili získáme. Musíme do toho dát všechno a připravit se tak jako na zápas proti Kanadě."

Však trenérský tým hned po prohraném semifinále hráče burcoval, že je před nimi ještě jedna šance na medaili. Že musí být k sobotnímu utkání pozitivně motivovaní a plni obrovské víry. "Když to řeknu úplně narovinu, tak pro kluky je to obrovská odměna, kdyby udělali medaili na takovém mistrovství. Ale jde i o styl a směr toho hokeje. Byl bych jenom rád, kdybychom se prezentovali odvážným a obětavým výkonem, se kterým je šance uspět," řekl Rulík pro hokej.cz.

Reklama