Hlavní obsah

Rulíka čeká v Pardubicích a u dvacítky nabitý rok: Od hokeje si neodpočinu, ale s tím jsem do toho šel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Juniorskou hokejovou reprezentaci vedl Radim Rulík už v sezoně 2005/2006. Dva roky působil i jako asistent a užil si i oslavy prvního zlata dvacítky na přelomu tisíciletí. Teď se zkušený 57letý kouč po dlouhé době k mládeži vrací. A už za necelý měsíc ho čeká první velký test, odložené mistrovství světa juniorů v Edmontonu. Do toho si Rulík zvyká i na nové extraligové angažmá v Pardubicích.

Foto: Jan Beneš/Český hokej

Radim Rulík povede reprezentační dvacítku jako hlavní kouč po sedmnácti letech.

Článek

Jaké bude po takové době opět trénovat reprezentační dvacítku?

I když to není moje první zkušenost, rozhodně se na ni těším. Hlavně na spolupráci s trenérskými kolegy Jirkou Kalousem, Ondrou Pavelcem nebo Markem Židlickým. Všichni to jsou super kluci. Jsem moc rád, že Marek bude zdokonalovat naše obránce a defenzivu. Na tuhle práci je výborný typ.

V čem se liší příprava na šampionát v neobvyklém termínu?

Je fakt, že chystat se v červenci na mistrovství světa jsem ještě nezažil. Snažili jsme se přípravu vymyslet tak, aby měla co největší logiku a hráčům vyhovovala. Není to ale snadné.

Foto: Jan Beneš/Český hokej

Hlavní trenér Radim Rulík (vpravo) a asistent Marek Židlický.

Budete se muset obejít bez brankářů Nicka Malíka a Jakuba Málka, kteří se připravují na sezonu ve Finsku. Omluvil se i sparťanský obránce Michael Krutil.

Mně přijde, že nachystat se na sezonu mistrovstvím světa je ideální. Hráči přijdou 20. srpna do klubů rozehraní. Ale nechci je hodnotit, stejně to nezměním. Hlavní je, aby reprezentovali hokejisté, kteří mají chuť a nadšení. A chtěli se pro tým rozkrájet. Ostatní mě nezajímají.

Zatím vám navíc chybí pětice draftovaných hráčů, která se připojí po development campech v neděli. Jak vůbec z českého pohledu hodnotíte letošní draft?

Je skvělé, že máme Davida Jiříčka a Jiřího Kulicha v prvním kole. Samozřejmě to ještě neznamená, že budou zářit v NHL, ale určitě mají šanci se tam dostat. Celkem devět draftovaných hráčů je ale dost malé číslo. Musíme zapracovat, aby jich bylo aspoň patnáct. My jich ale už třetím rokem v řadě máme pod deset. To je špatně. Měli bychom bít na poplach.

Před letošní sezonou jste udělal dvě změny. Kromě angažmá u dvacítky, která navíc odehraje MS i v tradičním termínu na přelomu roku, jste začal koučovat Pardubice. Jak náročné bude tyto dvě role skloubit?

Od hokeje si neodpočinu. Ale s tím jsem do toho šel. V Pardubicích jsme přípravu o týden posunuli, protože extraliga začíná později. Kvůli šampionátu přijdu o čtyři týdny přípravy, ale do startu soutěže bude zbývat ještě skoro měsíc. Bude dostatek prostoru, aby si všechno sedlo.

Jak budete vzpomínat na čtyři roky v Mladé Boleslavi?

Jenom v nejlepším. Práce s hráči byla výborná. Dvakrát jsme došli do semifinále. Trochu mě bude mrzet sedmý zápas s Třincem před dvěma roky, ale takové chvíle přináší hokej. S Litvínovem se mi sedmý finálový zápas proti Ocelářům podařilo vyhrát, s Boleslaví holt ne.

V Bruslařském klubu jste skončil rok před vypršením smlouvy. Rozešli jste se s vedením v dobrém?

Už se v tom nechci rýpat. Já jsem cítil, že po takové době už je čas na změnu. Skladba pardubického kádru je ohromně silná, určitě víc než v Boleslavi, takže jsem si chtěl zkusit koučovat tak silný tým. Úkol budu mít těžší, protože Pardubice jsou ohromně ambiciózní klub. Ale všechny celky chtějí být co nejlepší, takže se to asi tolik lišit nebude.

Nevyděsil jste se trochu, když Dynamo nečekaně opustili reprezentanti Matěj Blümel a Lukáš Sedlák?

Ani mě to netrápí, máme pořád velkou kvalitu. Počítali jsme s tím, že Lukášův příchod asi nakonec neklapne. U Matěje to bylo překvapení, ale mistrovství se mu moc povedlo. Oběma hráčům moc přeju, aby se jim povedlo dostat do NHL.

Reklama