Hlavní obsah

Varaďa zapsal 21 jmen, na soupisce dvacítky zatím schází Plášek

Martin KézrPrávo

Čeští hokejisté do 20 let nastoupí ve čtvrtek od 15:00 k úvodnímu zápasu domácího mistrovství světa v Ostravě proti Rusku jen se šesti obránci a čtyřmi kompletními útoky. Kouč Václav Varaďa se rozhodl zapsat na soupisku všechny tři brankáře, ale z hráčů do pole nechal ještě čtyři mladíky v roli čekatelů.

Foto: Vladimir Pryček, ČTK

Trenér Václav Varaďa zúžil kádr pro juniorské MS

Článek

Dva hráči se dostanou na soupisku pro MS později, zbývající dva ale budou mít smůlu a do dění na šampionátu vůbec nezasáhnou. „Po předvánočním zúžení kádru tady zůstalo 25 hráčů, ale zasáhnout do mistrovství světa jich smí jen třiadvacet hráčů," připomněl Varaďa.

„Věděli jsme, že neobsadíme všechna místa na soupisce hned a v záloze si necháme pár kluků a zareagujeme až podle vývoje, jestli budou potřeba doplnit beci nebo útočníci. Je to taky o aktuální formě a typech hráčů, které mužstvo potřebuje, podle toho se rozhodujeme," naznačil kouč.

V nominační nejistotě zůstávají dva prvoligoví obránci, Jan Mlčák z Litoměřic a Ivan Lytvynov z českobudějovického Motoru. Mezi útočníky čekají na svůj osud Vojtěch Střondala z Litoměřic a možná trochu překvapivě Karel Plášek z brněnské Komety. Ten hrál za dvacítku na šampionátu už před rokem.

Naopak na soupisku se dostali benjamínci výběru. V zámoří působící obránce Šimon Kubíček, jenž slavil teprve před týdnem osmnáctiny. A litvínovskému útočníkovi Janu Myšákovi je pouhých sedmnáct a půl. Podobně je na tom třinecký gólman Nick Malík, kterému ale zůstane pozice brankářské trojky.

Jasnou jedničkou v brankovišti bude Lukáš Dostál. Role kapitána byla svěřena obránci Liborovi Zábranskému, synovi majitele a trenéra Komety. Jeho asistenty budou útočníci Petr Čajka a Jan Jeník. Třetinu ze zatím 21 hráčů na soupisce tvoří hokejisté působící v českých klubech, tři další jsou evropští krajánci a jedenáct mladíků dorazilo z angažmá v zámoří.

Na minulém šampionátu dvacítek ve Victorii se už představili Dostál, Jeník, Pekař a Lauko, pro nějž je letošní účast už třetím mistrovstvím světa této věkové kategorie. Vyrovnává tak bilanci hvězdiček nedávné minulosti Zachy či Vrány. Českým rekordmanem ale zůstává Frolík, jenž startoval na MS do 20 let čtyřikrát po sobě.

Soupiska českého týmu na MS do 20 let
Brankáři
2 Lukáš Dostál (Ilves Tampere/Fin.)
1 Lukáš Pařík (Spokane Chiefs/WHL)
30 Nick Malík (Oceláři Třinec)
Obránci
8 Libor Zábranský (Moose Jaw Warriors/WHL)
23 Šimon Kubíček (Seattle Thunderbirds/WHL)
7 Martin Haš (Tappara Tampere/Fin.)
3 Karel Klikorka (BK Mladá Boleslav)
9 Tomáš Dajčar (Stadion Litoměřice)
4 Radek Kučeřík (Saskatoon Blades/WHL)
Útočníci
13 Jakub Lauko (Providence Bruins/AHL)
14 Jan Jeník (Hamilton Buldogs/OHL)
10 Matěj Pekař (Barrie Colts/OHL)
11 Michal Teplý (Winnipeg Ice/WHL)
26 Adam Raška (Rimouski Oceanic/QMJHL)
24 Petr Čajka (Servette Ženeva/Švýc.)
21 Jaromír Pytlík (Sault Ste. Marie Greyhounds/OHL)
17 Matěj Blümel (Dynamo Pardubice)
27 Jan Myšák (Verva Litvínov)
29 Jan Šír (Bílí Tygři Liberec)
16 Otakar Šik (Stadion Litoměřice)
15 Ondřej Pavel (Fargo Force, USHL)

Reklama

Související témata: