Hlavní obsah

Největší zápas mistrovství. Kanadě chceme oplatit finále v plné parádě, burcuje Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hranice mezi úspěchem a neúspěchem. Čeští hokejisté ve čtvrtfinále mistrovství světa hráčů do 20 let vyzvou dnes od 14:30 favorizovanou Kanadu, které loni podlehli ve finále. Na to si pamatuje pět hráčů letošního výběru včetně obránce Aleše Čecha. „S kluky jsme se o tom bavili. Chceme jim to vrátit v plné parádě,“ usmál se 19letý bek před klíčovým duelem turnaje.

Foto: IIHF

Obránce národního týmu Aleš Čech jako jeden z pěti hráčů pamatuje loňské finále s Kanadou.

Článek

Göteborg (od našeho zpravodaje) - Zároveň však tato pětice i ví, že Kanadu je možné zdolat, což se povedlo před rokem hned ve skupině. „Tahle zkušenost je naše výhoda,“ mínil Čech. „Jsou to kluci jako my. Hrajou hokej, my taky hrajeme hokej. Když si budeme věřit a všichni makat na sto procent, můžeme hrát stejně jako oni a porazit je,“ doufá mladoboleslavský obránce.

Právě sebedůvěra je pro české mladíky naprosto klíčová. „S Amerikou jsme si ukázali, že se můžeme měřit s kýmkoliv,“ připomněl kapitán Jiří Kulich, další z pamětníků stříbrného úspěchu. „Nesmíme vypadnout z naší hry. Myslím, že můžeme jít do bojů i medaile,“ mínil nejlepší český střelec na turnaji se čtyřmi trefami.

Trenér Patrik Augusta od hráčů vyžaduje maximální bojovnost a nasazení. „Všech 22 hráčů si musí nazout pracovní boty a prostě odmakat celých šedesát minut. Potřebujeme dobře bruslit a napadat, aby soupeř neměl prostor pro kreativní hru a aby nemohl využít svou rychlost,“ upozornil.

Právě bruslení a rychlý přechod z obrany do útoku je největší zbraň obhájců titulu. „Skvěle otáčí hru. Nebudeme hrát zanďoura, ale samozřejmě s nimi nemůžeme hrát bláznivě nahoru dolu. Věřím, že to odbojujeme a půjdeme z ledu se vztyčenou hlavou,“ líčil Augusta.

Klíčové pro národní tým rovněž bude vyvarovat se faulů, což se zpočátku šampionátu nedařilo, ale disciplínu postupem času zlepšil. „Kanadská přesilovka je hodně kreativní, můžou zahrát prakticky cokoliv. Ale my si snad v početní výhodě taky pomůžeme,“ přál si 54letý kouč.

Z týmu cítil natěšení, ale také mírnou nervozitu. „Je to největší zápas mistrovství,“ uvědomoval si Augusta. „Ale nervozita nás z padne hned při úvodním buly,“ podotkl obránce Čech.

Reprezentanti se můžou těšit také na doposud nejlepší kulisu na turnaji. Do Švédska totiž dorazilo včetně rodinných příslušníků přes tři tisíce kanadských fanoušků, kteří zaplavili Göteborg. Avšak podporu v hledišti budou mít i čeští hokejisté. „Bude to super atmosféra,“ věří mladý bek.

Vyřadí čeští hokejisté ve čtvrtfinále MS do 20 let Kanadu?
Ano
48,5 %
Ne
51,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10992 čtenářů.

Reklama

Pavouk - MS do 20 let 2024

  • Čtvrtfinále

  • 02.01.24      12 : 00
    Slovensko Slovensko Finsko Finsko
    3 : 4
  • 02.01.24      14 : 30
    Kanada Kanada Česká republika Česko
    2 : 3
  • 02.01.24      17 : 00
    Spojené státy USA Lotyšsko Lotyšsko
    7 : 2
  • 02.01.24      19 : 30
    Švédsko Švédsko Švýcarsko Švýcarsko
    3 : 2
  • Semifinále

  • 04.01.24      15 : 00
    Švédsko Švédsko Česká republika Česko
    5 : 2
  • 04.01.24      19 : 30
    Spojené státy USA Finsko Finsko
    3 : 2
  • Finále

  • 05.01.24      19 : 30
    Spojené státy USA Švédsko Švédsko
    6 : 2
  • 05.01.24      15 : 00 O 3. místo
    Česká republika Česko Finsko Finsko
    8 : 5