Hlavní obsah

Proti dvacítce jde i Bonkův syn. Klukům česky něco řeknu, usmívá se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterním čtvrtfinále mistrovství světa hokejistů do 20 let nastoupí proti národnímu týmu i hráč, který umí velmi dobře česky, přesto reprezentuje Kanadu. Pro Olivera Bonka, syna úspěšného českého útočníka Radka Bonka, bude tenhle souboj hodně pikantní. „Hodně speciální zápas. Když jsem se jako malý díval na televizi, už tehdy bylo zvláštní sledovat tyhle duely. Táta fandil Česku, mamka je z Kanady, takže přála jí,“ usmál se 18letý bek.

Foto: IIHF

Proti Česku si za Kanadu zahraje i syn české legendy Oliver Bonk (vpravo)

Článek

Göteborg (od našeho zpravodaje) – Z hlediště bude klíčové utkání turnaje pozorovat i jeho táta, jenž během kariéry nasbíral včetně play off přes magickou tisícovku zápasů v NHL. Po konci kariéry žije v Ottawě, ale fandil Česku. Teď však udělá výjimku. „Má kanadský dres i čepici. Některé lidi to možná naštve, ale podle mě je to pochopitelné, když jeho syn hraje za Kanadu,“ líčil Oliver Bonk.

Ačkoliv většinu života strávil za mořem, na souboj s českým výběrem se těší. „Hlavně na Adama Židlického, se kterým jsem vyrůstal. Určitě mu něco ze srandy česky řeknu, stejně jako dalším klukům. Někteří možná budou v šoku, že takhle umím,“ culil se talentovaný bek, který byl na posledním draftu vybrán Philadelphií v prvním kole na 22. místě.

Autor tří asistencí na turnaji očekává velmi těžký duel. „Češi vždycky hrají tvrdě a dobře bojují. Taková mentalita outsidera, který se snaží překvapit,“ mínil.

Kanadě nakonec nebude chybět křídelník druhé formace Conor Geekie, který už po jedenácti sekundách závěrečného duelu skupiny ostře sestřelil plzeňského odchovance s německým občanstvím Samuela Schindlera, za což okamžitě putoval do sprch. „Samozřejmě jsme si mysleli, že to je čisté, protože s ním hrajeme v týmu. Ale holt jsme se museli s výrokem smířit,“ podotkl Bonk.

Geekiemu hrozil i disciplinární postih, který by ho pro čtvrtfinále vyřadil, ale IIHF mu nakonec trest neudělila. „Vyloučení v zápase bylo opodstatněné, ale je považováno za dostatečné,“ uvedla Mezinárodní hokejová federace v tiskové zprávě.

Bývalý útočník a expert ČT sport Milan Antoš ve své Břitvě pro Sport.cz zmiňoval, že očekává dodatečný postih. „V mladické nerozvážnosti předvedl velký přehmat. Při zákroku na soupeře se odrazil, bylo to nebezpečné. Ale Kanada bude tlačit na to, aby trest nedostal. Ve vyjednávání je silnější než kdokoliv jiný,“ tvrdil Antoš.

Už během utkání si na vyloučení kanadského forvarda stěžoval jeho o šest let starší bratr Morgan Geekie, jenž už válí v NHL za Boston. „Netušil jsem, že se rozdávají tresty za příliš tvrdé hity,“ napsal na sociální síti X.

S tímhle názorem souhlasil i český obránce Matěj Prčík, nejtvrdší hráč z defenzivy národního týmu. „No, moc mi nepřišlo, že by tohle byl zákrok na pět plus do konce. Rozhodčí na turnaji jsou docela přísní. Ale my tohle neovlivníme,“ uvědomoval si vítkovický bek.

Javorové listy se i tak možná budou muset vypořádat s jednou absencí. Otazník visí nad startem dalšího klíčového útočníka Matthewa Savoie, který kvůli zranění v dolní části těla vynechal poslední duel.

V pondělí pak trénoval na ledě individuálně. „Vypadá v pohodě, pohyboval se velmi dobře. Uvidíme, jak se to bude dál vyvíjet,“ uvedl na adresu devítky předloňského draftu kanadský trenér Alan Letang. Jestli útočník Buffala, jenž právě na Nový rok oslavil 20. narozeniny, proti Česku nastoupí, se rozhodne až v úterý ráno.

Vyřadí čeští hokejisté ve čtvrtfinále MS do 20 let Kanadu?
Ano
48,5 %
Ne
51,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10992 čtenářů.

Reklama

Pavouk - MS do 20 let 2024

  • Čtvrtfinále

  • 02.01.24      12 : 00
    Slovensko Slovensko Finsko Finsko
    3 : 4
  • 02.01.24      14 : 30
    Kanada Kanada Česká republika Česko
    2 : 3
  • 02.01.24      17 : 00
    Spojené státy USA Lotyšsko Lotyšsko
    7 : 2
  • 02.01.24      19 : 30
    Švédsko Švédsko Švýcarsko Švýcarsko
    3 : 2
  • Semifinále

  • 04.01.24      15 : 00
    Švédsko Švédsko Česká republika Česko
    5 : 2
  • 04.01.24      19 : 30
    Spojené státy USA Finsko Finsko
    3 : 2
  • Finále

  • 05.01.24      19 : 30
    Spojené státy USA Švédsko Švédsko
    6 : 2
  • 05.01.24      15 : 00 O 3. místo
    Česká republika Česko Finsko Finsko
    8 : 5