Hlavní obsah

Německý zázrak, finská blamáž. Média žádají odvolání trenéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím největší šok dosavadního průběhu šampionátu. Německo na mistrovství světa hokejistů do 20 let poprvé v historii porazilo Finy. Naši západní sousedé ve švédském Göteborgu vydřeli vítězství 4:3. „Je to neuvěřitelné. Nedokážu ani popsat svoje pocity. Jsem prostě jenom ohromně hrdý na celý tým. Předvedli jsme tak skvělý výkon,“ radoval se v rozhovoru pro TSN útočník Luca Hauf.

Foto: Björn Larsson Rosvall, ČTK/AP

Němečtí hokejisté se radují ze skalpu Finska na MS do 20 let

Článek

Před rokem Němci schytali jedenáctigólový výprask od Kanady i USA a osm branek od českého týmu, a velké naděje se jim nedávaly ani letos. Za cíl si dávali udržení v elitní divizi. Teď ale směle vykročili do čtvrtfinále, v úvodním duelu turnaje zaskočili velkého favorita. „Všechno je možné, když v sebe věříme. Oceňuju úžasné odhodlání a stoprocentní oddání pro tým,“ chválil hlavní kouč Tobias Abstreiter.

Naopak finský trenér Lauri Mikkola těžko hledal slova. „Sice jsme více drželi puk, ale nebyli jsme si schopni vytvořit velké množství šancí. Potřebujeme zjednodušit hru. Z tohohle týmu jsme zatím nedostali plný potenciál. Je teď naší prací najít chyby a odstranit je,“ uvedl kouč pro server Jatkoaika.com.

Mladý výběr Suomi, jenž z posledních pěti šampionátů získal tři medaile, je po dvou zápasech bez bodu. Po úvodní prohře s Kanadou nepotvrdil roli favorita. „Není to ideální situace,“ uvědomoval si Mikkola.

Finskou dvacítku převzal před sezonou celkem překvapivě po nečekaném konci Tomiho Lämsy, jenž přijal nabídku Raumy. A teď od tamních médií schytává velkou kritiku. „Lauri Mikkola je pro svou práci špatný muž,“ píše na adresu 42letého kouče ve svém komentáři pro zmíněný web finský novinář Peetu Heikkinen.

Poukazuje rovněž na to, že Mikkola nepůsobil ve finské lize ani jednu celou sezonu coby hlavní trenér, ale jen jako asistent v Kärpätu Oulu. A podotýká, že na jeho místo mohli přijít zkušenější kouči včetně bývalého trenéra české reprezentace Kariho Jalonena.

Finy ve zbytku šampionátu čeká těžká práce. Pokud by v pátek připustili další blamáž proti Lotyšsku, znovu po sedmi letech by museli hrát o udržení. I pokud utkání zvládnou a na závěr se jim nepovede překvapit domácí Švédy, pravděpodobně postoupí do čtvrtfinále až ze čtvrtého místa.

Reklama