Hlavní obsah

Rulíkovy trumfy, které unikly týmům NHL. Pro soupeře jsme byli hůře čitelní, chválí novinář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebyly to pouze očekávané kvalitní výkony největších hvězd týmu Davida Jiříčka či Jiřího Kulicha, co dovedlo českou hokejovou dvacítku ke stříbru na mistrovství světa. Značnou roli nepochybně sehrály i výkony prakticky celého týmu. V pořadu Příklep na Sport.cz přichází řeč i na dva nedraftované forvardy – Marcela Marcela a Gabriela Szturce. „Jestli se Radimu Rulíkovi něco povedlo, tak opravdu složit mužstvo tak, že všechny čtyři pětky měly svoji roli a myslím, že jsme pro soupeře byli velmi obtížně čitelní,“ míní Martin Kézr, šéfredaktor sportovní redakce Práva a Sport.cz.

Kluby NHL je přehlédli, přesto čeští útočníci zářili na mistrovství dvacítek. Pasáž z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Marcel sice nastupoval až ve čtvrtém útoku s Adamem Měchurou a Petrem Hauserem, přesto na turnaji posbíral v sedmi kláních šest bodů za dvě branky a čtyři asistence. Důležitou postavou byl také v první přesilovkové formaci, kde dostal na starost práci před brankovištěm soupeře.

Obrovitý útočník kanadského juniorského celku Gatineau Olympiques zaujal svou hrou také Milana Antoše, který turnaj sledoval z pozice spolukomentátora České televize. „Mám rád powerforwardy, mám rád hráče, který hraje po křídle, hraje rychle, dere se do brány. U Marcela jsme to viděli v jednom zápase, protáhl to z levé strany, pak z pravé strany, odolný hráč, který neupadne, jde za tím přímočaře," chválí bývalý hokejista a upozorňuje zejména na Marcelovy trefy ve čtvrtfinále se Švýcarskem, v němž vstřelil dvě branky a navrch asistoval u trefy Hausera.

Rulík k reprezentačnímu áčku? Myslím, že o tom všichni přemýšlejí. Diskuse z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Výkony na turnaji také naznačily, že zajímavou budoucnost by mohl mít před sebou i Gabriel Szturc. „Odcházel z Mladé Boleslavi, řekl bych s maličkým napětím kolem něj, ale udělal velký progres v Americe," vyzdvihuje Kézr. Útočník týmu Kelowna Rockets z juniorské WHL vstřelil pět gólů v sedmi zápasech a přidal tři asistence.

Hokejista Jakub Brabenec v zámoří herně vyrostl. Bude to stačit na NHL? Příspěvek z pořadu Příklep.Video: Sport.cz

„Výborná střela," říká bez váhání Antoš, když se zmíní odchovanec Českého Těšína, který přes Havířov zamířil do Mladé Boleslavi, v jejímž dresu ještě stihl naskočit do 13 extraligových klání. „Myslím, že i pohyb a výběr místa skvělý, rána zápěstím..." vyjmenovává přednosti expert České televize.

Jak Szturc, tak Marcel dosud nejsou draftování žádným klubem NHL. Szturc před dvěma lety nemohl být vybrán, protože se do věkového limitu nevešel o pouhých devět dnů a loni si jej nikdo nezamluvil, stejně jako o měsíc mladšího Marcela.

Gólman Tomáš Suchánek byl oporou dvacítky na MS. Příspěvek z pořadu Příklep.Video: Sport.cz

„Ti kluci mají šanci, ale je to o tom, kam se dostanou, do jakého týmu, jestli je budou draftovat a jakou dostanou příležitost, protože takových hráčů má Kanada hodně, to nebudeme říkat, že to jsou výjimeční hráči," míní Antoš. „Je to o té pracovitosti v příštích dvou třech letech, aby se prosadili, aby ukázali, co v nich je," dodává.

Více najdete v pořadu Příklep na Sport.cz.

Reklama

Související témata: