Hlavní obsah

Rusové zuří, český bronz je nezajímá: Vzali nám zlaté medaile, čílí se legendy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už předchozí dva světové šampionáty hokejistů do dvaceti let, na nichž sborná chyběla, vypadaly v ruských médiích stejně. Strohé agenturní informování o výsledcích, nic víc. Tedy krom stesku tamějších hokejových legend, jak jde o absolutně zbytečný turnaj, na který ani nemá smysl koukat, když na něm Rusům bylo znemožněno startovat. Nejinak je tomu v zemi, která rozpoutala válku na Ukrajině, nyní, po pro Čechy bronzovém MS v Göteborgu.

Foto: Profimedia.cz

Boris Michajlov (vlevo) a Vladislav Treťjak na snímku z roku 2022.

Článek

„Mistrovství světa jsem nesledoval. Šampionát bez účasti našeho nároďáku mě nezajímá. Je mi jedno, kdo je ve finále nebo v semifinále. Kdybychom mohli hrát, samozřejmě skončíme první,“ chvástal se dvojnásobný olympijský vítěz a osminásobný mistr světa Boris Michajlov, jenž později vedl sbornou i jako trenér.

Co na tom, že když ruští junioři ještě mohli na MS startovat, desetkrát za sebou na zlato nedosáhli a zisk toho posledního se datuje do roku 2011.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Oslavy českých dvacítek po zisku bronzu na MS ve Švédsku.

Ve stejném duchu jako Michajlov mluví i bývalý vynikající brankář a současný prezident Ruské hokejové federace Vladislav Treťjak, jenž působí i jako poslanec Státní dumy za stranu jednotné Rusko.

„Vím, jaké máme v této kategorii hokejisty a viděl jsem i zápasy, které se odehrály v Göteborgu. Jenže nám vzali šanci si tam zahrát. A myslím, že tím nám vzali zlaté medaile. Stoprocentně bychom totiž hráli finále,“ míní trojnásobný olympijský šampion a desetinásobný mistr světa.

S Treťjakem souhlasí i devatenáctiletý ruský talent Matvej Mičkov. Útočník, jehož si v loňském draftu NHL vybrala jako celkově sedmého v pořadí Philadelphia, by nebýt ruské agrese na Ukrajině na právě skončeném turnaji sbornou velmi pravděpodobně reprezentoval.

„Bez ruského národního týmu jsou to nudnější turnaje. Konkurence se stala mnohem menší. Bohužel nás nepustili na led a tím nám podle mě vzali zlato. Takový je můj pocit. Náš ročník 2004 porážel všechny. Měli jsme skvělý tým se silným duchem. Kdybych na turnaji v Göteborgu hráli, vyhráli bychom ho,“ uvedl pro ruský server Match TV útočník patřící Petrohradu, který v aktuálním ročníku KHL hostuje v Soči.

Reklama