Hlavní obsah

Švédové byli v šoku z nečekané návštěvy. Čechy jsme úplně přejeli, chvástají se finalisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právě v göteborgské hale Scandinavium absolvovali dopolední rozbruslení před semifinále MS s Českou republikou, když se na tréninku švédské dvacítky nečekaně objevil Henrik Lundqvist. A možná že i právě návštěva jednoho z nejlepších gólmanů švédské historie a několik jeho dobrých rad a postřehů nakonec pomohly výběru Tre Kronor k prvnímu postupu do finále od roku 2018.

Foto: Adam Ihse, ČTK/AP
Článek

„Kluci byli úplně v šoku, když se tam Henk objevil,“ usmíval se po výhře 5:2 trenér Magnus Hävelid. „Dal nám pár rad. Hrál spoustu velkých zápasů, je to opravdová legenda. Bylo to skvělé,“ říkal kapitán Liam Öhgren.

Ještě víc paf byl z návštěvy borce, který v NHL odchytal přes 900 zápasů, gólman Hugo Hävelid. „Hodně to pro mě znamenalo. Pronesl povzbudivý proslov, ale nechtějte po mně, abych vám popisoval, co nám řekl. To si necháme pro sebe,“ prohodil brankář švédské dvacítky.

Lundqvist pak zápas sledoval přímo z hlediště a zpočátku byl nucen pozorovat, jak Češi v 7. minutě díky Melovskému otevírají skóre.

„Jenže my jsme se nestresovali, když se Češi dostali brzy do vedení. Naopak jsme si dál věřili,“ tvrdil útočník Noah Östlund, jenž nakonec k triumfu 5:2 pomohl gólem a asistencí.

„Věřili jsme v to, co děláme. Prostě jsme tlačili na pilu a Čechy jsme úplně přejeli,“ hodnotil Östlund.

Foto: Adam Ihse, ČTK/AP

Švéd Jonathan Lekkerimäki (vlevo) v souboji s Eduardem Šalém.

Švédský výběr tak může dál snít, že na šampionátu dvacítek ukončí po 11 letech čekání na zlato. „Pokud budeme hrát jako dnes, jsme opravdu dobří. Máme dobré šance na zlato,“ je přesvědčený dvougólový hrdina semifinále Jonathan Lekkerimäki.

„Uděláme všechno pro to, abychom finále vyhráli. Nikdo ho nechce prohrát. Máme zkušené hráče, a pokud si každý troufne hrát svou hru, je těžké nás porazit,“ přidává se obránce Axel Sandin Pellikka, další z úspěšných střelců semifinálového souboje.

Reklama