Hlavní obsah

Švédové po porážce zuří. Tohle se nedělá, spílají finskému hrdinovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédští hokejisté utrpěli na závěr bojů ve skupině MS hráčů do 20 let první porážku a po prohraném nedělním derby s Finskem (4:5 SN) se v nich pořádně vařily emoce. Hráči domácího týmu už sice měli před zápasem jisté první místo ve skupině, i tak ale ztrátu s velkým rivalem zejména kvůli hektické koncovce nesli hodně špatně.

Foto: Adam Ihse, ČTK/AP

Finský hokejista Jani Nyman oslavuje gól proti Švédsku

Článek

Tre Kronor se sice podařilo otočit průběh duelu z 0:2 na 4:3, jenže výhru jim nakonec sebral devatenáctiletý Jani Nyman, jenž nejprve srovnal při risku Finů bez brankáře a následně dal rozhodující gól v samostatných nájezdech. Nyman pak rozčílil švédské fanoušky i hráče, když jim gestem naznačoval, aby ztichli. A před švédskou střídačkou okázale jásal.

Jeho gesto se pak dostalo na přední stránky švédských listů Aftonbladet a Expressen. „Tohle není ok. Taky jsme mu to řekli, že takové věci se nedělají,“ stěžoval si švédský obránce Axel Sandin Pellikka Aftonbladetu.

„Žádný soupeř by se neměl chovat takhle povýšeně,“ rozčiloval se Oskar Pettersson. „Dá gól a myslí si, že si z nás může pak dělat srandu? To není pěkné. Zdá se, že ta výhra pro ně byla velká věc,“ dodal.

„Tohle je hodně dětinské. Ale ať si dělá, co chce,“ připojil se Noah Östlund. Ten přitom mohl dát definitivní razítko na vítězství Švédska. Při závěrečném risku Finů bez gólmana se řítil s pukem na hokejce k prázdné bráně, jenže v klíčovém okamžiku se sesunul k ledu po střetu s Jere Lassilou (v sestřihu čas 10:47).

Podle sudích byl ale zákrok finského centra čistý. Následně tým Suomi srovnal. „Nechápu. Sudí asi spolkl píšťalku,“ kroutil hlavou Östlund. „Já ale zasáhl puk,“ hájil se Lassila.

Radost Finů, kteří si v úvodu turnaje připsali senzační porážku s Německem, byla obrovská. „Výhra nad Švédy je vždy obzvlášť sladká. Zápasy s nimi jsou hodně emotivní,“ vychutnával si triumf Kasper Halttunen.

Reklama