Hlavní obsah

Zlomený Hamara bronzovým hrdinou. Takhle bláznivý zápas jsem v životě nehrál, směje se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chyboval u druhého i pátého inkasovaného gólu, ale nakonec všechno geniálně odčinil. Tomáš Hamara vstřelil proti Finsku bronzový gól české dvacítky, když jen patnáct sekund po Becherově vyrovnání jeho skrytá střela od modré čáry zapadla k tyčce. „Byl jsem hodně zlomený, ale kluci mě povzbudili. A já chtěl chyby odčinit. Jsem nadšený, jak se nám to podařilo otočit,“ radoval se 19letý obránce po vítězství 8:5.

Čeští hokejisté po vítězném duelu o třetí místoVideo: Matěj Vybíral, Sport.cz

 
Článek

Göteborg (od našeho zpravodaje)  Skvělý český comeback, smazané třígólové manko, ale do prodloužení se nešlo. Češi totiž rozhodli už v základní hrací době. Mohl za to právě Tomáš Hamara. „Věděl jsem, že u brány určitě někdo bude, tak jsem to chtěl jen hodit na dorážku. Povedlo se dát gól a jsem neskutečně šťastný,“ rozplýval se.

Ve svém posledním utkání v mládežnické reprezentaci zapsal výhru. Přitom na předchozích šampionátech vždy končil porážkou. Loni ve finále s Kanadou, o rok dříve bral s dvacítkou i osmnáctkou čtvrté místo. „Je krásné konečně vyhrát ten poslední zápas. Nejkrásnější vzpomínka nakonec. Budu ji mít v hlavě už napořád,“ líčil. „Skvělý odrazový můstek do seniorského hokeje. Tohle nás do kariéry nakopne,“ pokračoval.

Utkání pro něj bylo o to speciálnější, že ve Finsku čtyři roky působil. „Nemyslím si, že jsem někdy hrál zápas, jako byl tenhle. Byl to blázinec,“ smál se Hamara. „I za stavu 2:5 jsme si pořád věřili, i když to psychicky bylo hodně složité. Ale povzbudili jsme se a hráli jsme jako jeden tým, žádné individuality,“ chválil.

Podivné utkání prožil i náhradní gólman Jakub Vondraš. Ten šel do branky vůbec poprvé v turnaji, když už v 8. minutě po dvou gólech střídal jedničku Michaela Hrabala. „Koukal jsem na kostku a najednou mi trenér řekl, že jdu do brány. Tak jsem se sbalil a šel chytat,“ usmál se.

„Byl jsem celkem v šoku. Ale hlavu jsem měl úplně prázdnou, na nic jsem nemyslel a jen jsem se soustředil na svůj výkon,“ popisoval Vondraš. Ve druhé třetině sice inkasoval třikrát z nechytatelných střel, ale jinak co musel, to pochytal.

I on se tak zasloužil o český obrat, ačkoliv to vypadalo, že do šampionátu vůbec nezasáhne. „Nebylo to snadné, ale snažil jsem se být furt pozitivní a dělat dobrou dvojku,“ podotkl.

A pak už se věnoval oslavám. „V kabině se děje spousta věcí,“ culil se. „Zpíváme, lejeme šampáňo. Skvělý obrat, tak si bronz musíme pořádně užít,“ doplnil.

Euforie přinesla i jedno zranění. Už při oslavě vyrovnávacího gólu utrpěl tržnou ránu na bradě Eduard Šalé. „Někdo z radosti zvedl hokejku mně do brady. Nic velkého, dva stehy,“ poznamenal jen český útočník s úsměvem.

Reklama