Hlavní obsah

Zvažujete rekonstrukci? Špatným financováním můžete přijít o desítky tisíc

Jak se pustit do renovace a nevyhlásit posléze osobní bankrot? Známe nejvýhodnější variantu, dostupnou pro každého.

Foto: Sport.cz

Zvažujete rekonstrukci? Špatným financováním můžete přijít o desítky tisíc

Článek

Rekonstrukce, modernizace či jiná úprava bydlení rozhodně není každodenní záležitost, podle statistik Českomoravské stavební spořitelny se průměrná česká domácnost přestavuje zhruba jednou za dvanáct let. Kromě řešení technických problémů si musí zájemci především zajistit dostatek peněžních prostředků. Většina domácností totiž není schopná tak velký projekt financovat z vlastních zdrojů a uchyluje se proto ke spotřebitelským úvěrům v bankovním i nebankovním sektoru. Existuje přitom ještě další, málo známá a přitom jednoznačně nejvýhodnější varianta – úvěr ze stavebního spoření, který je dostupný skoro pro každého.

Nebojte se porovnat nabídky

Klasické spotřebitelské úvěry jsou velmi rychlé, dají se vyřídit v řádu desítek minut, což je ale přednost, kterou u větších a předem plánovaných projektů nevyužijete. Hlavním problémem je naopak jejich cena. Banky běžně nabízejí úvěry kolem deseti procent, což se při půjčce v řádu stovek tisíc výrazně prodraží. V nebankovním sektoru se potom sazby mohou vyšplhat i na desítky procent. Půjčují si tu přitom i lidé, kteří by bez problému dosáhli na výrazně lepší úrokové sazby, kdyby se obrátili na stavební spořitelnu. V takových případech je navíc následně možné si ze zaplacených úroků snížit daňový základ a zaplatit tak nižší daň z příjmu. Spotřebitelské úvěry ovšem takovou výhodu nenabízejí.

Na rekonstrukci je také možné použít klasickou hypotéku, vyžaduje to ale zastavit vlastní nemovitost a jedná se o poměrně zdlouhavou záležitost. U úvěru ze stavebního spoření je naproti tomu možné snadno získat půl milionu bez zástavy, což byste u klasického spotřebitelského úvěru našli těžko. Pokud zájemce žádné stavební spoření doposud nemá, je možné získat tzv. překlenovací úvěr, který je dostupný prakticky pro každého. Jedná se tak o ideální poměr ceny a výkonu s dobrou dostupností, který by měl jako alternativu zvážit každý, kdo přemýšlí o rekonstrukci vlastního bytu, pořízení nové kuchyně, zařízení nebo třeba zateplení rodinného domu.

S podporou státu

Jednou z hlavních výhod úvěru je jeho neměnná, dopředu známá úroková sazba. A lze také říci, že část vašich splátek financuje stát jako podporu rozvoje bytového fondu, což se pochopitelně projeví v celkových číslech. Tento typ financování u nás nabízí více stavebních spořitelen, ale největším poskytovatelem je v tomto směru Českomoravská stavební spořitelna. Na stránkách www.cmss.cz najdou zájemci jednoduchou kalkulačku, která jim umožní propočítat si modelové situace a porovnat tento typ produktu s klasickým spotřebitelským úvěrem.

Tento článek nevyjadřuje názor redakce.