Hlavní obsah

Nečekaná chyba a zklamání. Ondra končí ve své parádní disciplíně bez medaile

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké zklamání bylo vidět v obličeji jindy usměvavého Adama Ondry. Nejlepší český sportovní lezec nastoupil na světovém šampionátu ve švýcarském Bernu do své parádní disciplíny lezení na obtížnost s myšlenkou na zisk čtvrtého titulu mistra světa. Vše šlo podle plánu, jenže Ondrovi náhle sklouzla špička pravé nohy. Český závodník se dostal na úroveň 27+ a skončil na osmém místě. Zlato putuje do Rakouska zásluhou Jakoba Schuberta.

Foto: Český horolezecký svaz/Petr Chodura

Adam Ondra slaví postup z kvalifikace boulderingu na MS v Bernu.

Článek

Třicetiletý rodák z Brna byl v nedělním odpoledním semifinále druhý a patřil mezi největší favority večerního měření sil. Jenže přišla zmíněná chyba, kterou podle následné reakce ani sám Ondra nečekal. Po chvíli strnulosti pak ještě zamával fanouškům a zamířil pogratulovat nejlepším. Vyrovnal tak umístění z boulderingu a nenavázal na loňský evropský titul ani triumf při své poslední účasti na MS v roce 2019, tituly má ještě z let 2016 a 2014.

Ještě dříve vypadl také nečekaně nakonec devátý vítěz semifinále Brit Toby Roberts. Titul obhájil Rakušan Jakob Schubert, jenž vylezl na úroveň 48+. Druhý skončil Japonec Soratu Anraku s výkonem 48 a bronz putuje do Německa zásluhou Alexandera Megose, jenž se dokázal dostat na úroveň 40.

Nejdůležitější část mistrovství ale Ondru teprve čeká. Ve středu a v případě úspěchu pak v sobotu bude bojovat v kombinaci boulderingu a lezení na obtížnost nejen o medaili, ale hlavně o jednu ze tří místenek na Olympijské hry 2024 v Paříži. Na posledních Hrách v Tokiu v roce 2021 skončil Ondra šestý, tehdy bylo součástí kombinace ještě lezení na rychlost.

Mezi ženami zvítězila v obtížnosti Japonka Aj Moriová, která stejně jako druhá Janja Garnbretová zaznamenala top, proti slovinské hvězdě ale hrálo horší umístění v semifinále. Olympijská kvalifikace čeká lezkyně v pátek.

Mistrovství světa ve sportovním lezení v Bernu - obtížnost:
Muži
1. Schubert (Rak.) 48+, 2. Anraku (Jap.) 48, 3. Megos (Něm.) 40, ...8. Ondra 27+, v semifinále 19. Stráník, v kvalifikaci 45. Šimon Potůček, 83. Cink, 99. Štěpán Potůček (všichni ČR).
Ženy
1. Moriová (Jap.), 2. Garnbretová (Slovin.) obě top, 3. So Če-hjon (Korea) 47+,...v kvalifikaci 27. Adamovská, 31. Smetanová, 55. Širůčková, 71. Janošová, 77. Galeová (všechny ČR).

Reklama

Související témata: