Hlavní obsah

Chyběl kousek, žádná ostuda, říká Ondra po konci v semifinále. Chválí japonský zázrak

Aktualizováno

Chybělo málo. Těsně před branami finále zůstal český sportovní lezec Adam Ondra. V semifinále boulderingu na MS v Bernu skončil osmý, kousek za postupovou šesticí. „Celkem spokojenost, postup byl blízko. Hodně rozhodovalo štěstí. Důkazem je, že mnoho velkých favoritů ve finále nebude,“ říká Ondra. První zlato na šampionátu ve Švýcarsku vybojoval Francouz Mickaël Mawem.

Foto: Petr Chodura

Adam Ondra při evropském šampionátu v Mnichově (archivní foto)

Článek

Čtyřnásobný mistr světa Ondra proklouzl z úterní kvalifikace jako poslední z děleného 19. místa. Ze čtyř cest si připsal dva topy a čtyři zóny. „První a poslední boulder jsem dokázal vylézt celkem rychle. Ten druhý a fyzicky náročný byl blízko a nakonec ho zdolal jen japonský zázrak Sorato Anraku,“ chválí Ondra vítěz kvalifikace, jenž jako jediný zaznamenal čtyři topy.

„Možná malá chybička, až na druhý pokus jsem udělal kroky správně a pak už nezbyl čas ani síly,“ popisuje dál český lezec nejtěžší boulder. Po dolezení se Ondra usadil na průběžném prvním místě a jen čekal, zda mu bude výsledek stačit.

Nakonec ho předstihlo sedm soupeřů. Jako poslední šestý si zajistil finále Rakušan Nicolai Uznik, jenž měl stejný zápis jako Ondra, ale zvládl to na méně pokusů. Český reprezentant potřeboval pět pokusů na topy a osm na zóny, Uznik měl bilanci 2-7.

„Jsem rád, že to mám za sebou a nebyla to žádná ostuda. Semifinále vnímám jako upevnění motivace a sebevědomí, že na to mám. Kdyby takhle dopadla první část kombinace, bylo by zaděláno v celkovém součtu na dobrý výsledek,“ vyhlíží už Ondra závěr šampionátu, kdy se bude v Bernu soutěžit v olympijské kombinaci mimo jiné o tři místa pro Paříž 2024.

Ondru čeká ještě v neděli semifinále v jeho silnější disciplíně lezení na obtížnost, v němž bude startovat i Martin Stráník.

Mistrovství světa ve sportovním lezení v Bernu - bouldering:
Muži:
1. M. Mawem
2. Schalck (oba Fr.)
3. I To-hjon (Korea)
...v semifinále 8. ONDRA
v kvalifikaci 86. STRÁNIK (oba ČR).

Reklama

Související témata: