Hlavní obsah

Poprvé ve své parádní disciplíně. Pauza mi prospěla, hlásí Ondra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé v nové sezoně se nejlepší český sportovní lezec Adam Ondra představí ve své parádní disciplíně. Ve švýcarském Villars, a následně za týden ve francouzském Chamonix, ho čekají dva Světové poháry v lezení na obtížnost. „Moc se těším," říká Ondra před startem páteční kvalifikace.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Adam Ondra obsadil na SP v boulderingu v Praze druhé místo

Článek

V lezení na obtížnost má třicetiletý Ondra mimo jiné tři zlata z mistrovství světa. Další může přidat v srpnu v Bernu a vrcholu sezony vše podřizuje.

„Už se jedná o druhý Světový pohár v lezení na obtížnost, první v Innsbrucku jsem ale z taktického hlediska vynechal, abych se co nejlépe takticky připravil na MS. Nevnímám jako nejlepší přípravu objíždět spoustu závodů před vrcholným podnikem," vysvětluje Ondra.

Do Villars se těšil. I když světový pohár objíždí již nespočet let, do tohoto švýcarského města zavítal poprvé až letos. „Ač je to zavedený závod, nikdy jsem zde nebyl, těším se na nové místo, na novou stěnu," popisuje muž, jenž se stal na začátku června hvězdou domácího SP v Praze, kdy v boulderingu nadělil českým fanouškům radost s podobě stříbrné medaile.

Následně se představil ještě v Brixenu. „Třítýdenní pauza od posledního závodu mi prospěla, trochu jsem si odpočinul a udělal hodně tréninkové práce. Vytrvalostně se cítím dobře a těším se, co pro nás stavěči připraví," pochvaluje si Ondra.

Podnik ve Villars startuje páteční kvalifikací, z níž by podle papírových předpokladů měl Ondra proklouznout dál. V sobotu je na programu semifinále a v neděli finále. Soupeři jsou jako tradičně ti nejlepší.

„Budou tam všichni včetně Jacob Schuberta," zmiňuje Ondra například rakouského soka, který českého lezce porazil v lezení na obtížnost na posledních OH v Tokiu a připravil ho tak o zlato z kombinace. Startovní listina však nabízí také Španěla Alberta Ginése Lópeze, vítěze z Innsbrucku Saschu Lehmanna, Němce Alexandera Megoci či zástup kvalitních lezců z Japonska. Česko reprezentují ještě Martin Stráník a Jáchym Cink.

Reklama