Hlavní obsah

Snad mě rodina na závody pustí, směje se před narozením syna Ondra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hektický květen čeká českou lezeckou hvězdu Adama Ondru. Devětadvacetiletý závodník se po dlouhé závodní pauze představí příští víkend na Evropském poháru v pražských Letňanech a v měsíci lásky spolu s manželkou Ivou navíc čekají i narození prvního potomka. A v hlavě už Ondra spřádá plány na příští rok, kdy jej čeká kvalifikace na olympijské hry v Paříži.

Bude to kluk! Adam Ondra vyhlíží narození prvního potomka a chystá další obtížné výstupyVideo: Sport.cz

 
Článek

Loňská olympijská premiéra sportovního lezení na hrách v Tokiu pro Ondru neskončila podle představ, pro šesté místo jedna z českých medailových nadějí nejela. Na nepovedené vystoupení v Japonsku dal ale brněnský lezec zapomenout. V září si užil svatbu s dlouholetou přítelkyní Ivou Vejmolovou a zvládl také solidně „zapráskat" na skalách. „Mám několik hodnotných výstupů v obtížnosti 9b na Býčí skále v Moravském krasu a v italském Arcu. A tam mi i nějaké cesty zbyly, na které se rád vrátím příští zimu," vyprávěl Ondra na čtvrtečním setkání s novináři.

Během jara a léta se ale trojnásobný mistr světa v lezení na obtížnost vrátí i k soutěžnímu lezení. A první závod jej čeká příští týden v Praze. „Těším se, na vrcholné akci v Česku jsem nezávodil od roku 2009, kdy tu byl naposledy Světový pohár. I když na ten nemám moc dobré vzpomínky, smekla mi tehdy noha v semifinálové cestě a ve finále jsem chyběl. Evropský pohár ale není tak stresující jako MS či olympiáda, takže si ho užiju se vším všudy a doufám, že dojdu co nejdál. A věřím, že to bude i fajn zážitek pro diváky. Poleze se venku, kde je příjemná atmosféra," líčil Ondra.

Foto: Instagram @adam.ondra

Sportovní lezec Adam Ondra s manželkou Ivou budou brzy rodiči.

Letošní sezonu nicméně bere český šampion jako odpočinkovou. „Věnuju se nejvíc tomu, co mě baví, a to je lezení na skalách. Příští sezonu už budu brát komplexně jako přípravnou na olympijské hry, budu se primárně věnovat tréninku na umělé stěně a objíždět závody SP. Navíc to bude sezona nominační. Letos na závody pojedu hlavně proto, abych nevypadl z určitého rytmu," popisoval.

Na hrách v Paříži se lezci dočkají vítané změny formátu, z kombinace vypadlo lezení na rychlost, na které se specializuje nejužší okruh závodníků. „Skladba pro Paříž mi určitě vyhovuje víc. Nejvíc mi samozřejmě sedí lezení na obtížnost, ale umím dobře zalézt i v boulderingu. Budu se tedy směrem k Paříži zaměřovat hlavně na trénink obtížnosti, protože málokdo dokáže zalézt výborně v obou disciplínách. A opět bude potřeba zalézt jeden vynikající výsledek," připomněl Ondra neobvyklé pravidlo součinu výsledků z jednotlivých disciplín.

Z Tokia si navíc přivezl řadu poznatků, které do probíhajícího olympijského cyklu promítne. „Týká se to třeba fyzioterapie, tam vidím velký prostor, kde se ještě můžu zlepšit. Konkrétně pro moderní dynamický bouldering nemám tolik pevná ramena, jsem spíš hypermobilní. Takže na tom s mou fyzioterapeutkou už nyní několikrát týdně pracujeme," prozradil Ondra.

A doufal, že do termínu pražského závodu nepromluví očekávané narození prvního potomka. „Věřím, že ještě chvilku počká, abych se závodů mohl zúčastnit. Jsem ale hodně natěšený, i když současně trochu nervózní, asi jako každý prvorodič. Myslím ale, že to s manželkou dobře zvládneme," poznamenal český závodník a odtajnil, že třetí do party bude kluk. „Jméno ale zatím tajíme," dodal s úsměvem.

Jak skloubí rodinný život s lezeckým plným cestování? „V červenci se zúčastním několika Světových pohárů, to doufám, že už mi rodina dovolí. A myslím, že během příštího roku bude snazší zkombinovat přípravu na závody a rodinné povinnosti, než to zkombinovat s lezením na skalách, které je časově náročnější. Trénovat můžu v podstatě i doma," doplnil Ondra.

Reklama