Hlavní obsah

Angažmá v Handlové nelituji, ale jsem rád zpátky v české lize, říká trenér Růžička o Svitavách

Svitavy

Hodně pestré a zároveň pracovité období prožívá i v probíhající sezóně basketbalový trenér Lubomír Růžička. Je asistentem hlavního kouče české reprezentace, na klubové úrovni okusil v tomto ročníku působení ve slovenské i české nejvyšší soutěži, v níž momentálně vede celek BK Tuři Svitavy. „V lize se pohybuji už devátou sezónu,“ nastiňuje Růžička v rozhovoru pro Sport.cz., že dobře zná basketbalové dění.

Foto: Josef Pešout

Trenér Lubomír Růžička.

Článek

Jak jdou dohromady reprezentační povinnosti s vytížením na lavičce klubového celku?

Reprezentace má stěžejní program hlavně po skončení ligové sezóny a přes léto, takže se to dá skloubit s ligovým týmem. Myslím, že kombinaci obou rolí zvládám dobře. Samozřejmě musíme sbírat informace, týkající se reprezentantů, během celé sezóny.

Nelitujete nedávného angažmá ve slovenské Handlové?

Rozhodně ne. Šel jsem tam loni v květnu po angažmá v Nymburce. Dostal jsem několik nabídek a vyslyšel jsem Handlovou. Na Slovensku mám čtyřleté dítě a udělal jsem to hlavně kvůli němu. Postupně jsem se rozhodl k návratu do České republiky, a když přišel zájem ze Svitav, tak jsem neváhal.

Svitavskému družstvu unikla účast v elitní šestce tabulky A1 Kooperativa NBL. Mrzelo vás to?

Především musím říci, že jsem nastoupil k týmu až v listopadu. Klub se zmítal v tom, že měl plno cizinců a mým přáním bylo, abychom přivedli české hráče a perspektivně z nich vytvořili osu družstva. Doplnění kádru probíhalo postupně až do února. Celkově jsme si první šestku v tabulce nezasloužili, když jsme nezvládli koncovky několika zápasů v základní části. Respektujeme všechny soupeře a naším cílem je sedmá příčka, ze které bychom vstoupili do play off.

Nebylo pro vás riskantní převzít tým v průběhu sezóny?

Těžké to je, ale věděl jsem, co dělám. V lize se pohybuji devátou sezónu. Oslovil jsem případné posily s uvažovanou koncepcí, rolí hráčů v ní a vizí klubu.

Jak se vám zamlouvá současná česká liga?

Spousta lidí ji podceňuje. Ale působí v ní trenéři, kteří mají vědomosti, zkušenosti a nadšení. Liga je velmi slušnou soutěží, přestože ubyly finance, což pocítily bohaté kluby, jako letos Prostějov, předtím Nový Jičín i Brno. Ale zase jsou tady relativně nové týmy, které chtějí pracovat a připravovat hráče.

Jak byste charakterizoval postavení Svitav v rámci českého basketbalu?

Po sportovní stránce tíhneme k Pardubickému kraji, který nás podporuje. Nemáme takové zázemí jako BK Pardubice, který disponuje skvělou mládežnickou akademií.Ale Pardubice nebereme jako konkurenta, ale jako partnery. Rozjíždíme projekt okolních měst, kde by se měly věnovat mládeži. A doufám, že ve Svitavách se tvoří i velmi zajímavý tým mužů.

Reklama

Související témata: