Hlavní obsah

Asociace volají po smíru s FIBA, italský basketbal se už podřídil

Mnichov

Čtrnáct suspendovaných basketbalových asociací se snaží najít společnou řeč s mezinárodní organizací FIBA, která je kvůli sporu s organizací ECA, provozující Evropskou ligu a Evropský pohár mužů, vyřadila z mistrovství Evropy v příštím roce. Itálie už se podřídila, Srbsko vyzvalo obě strany k dialogu a k řešení obtížné situace. Podle ředitele FIBA Europe Kamila Nováka jde však jen o ochranu basketbalové rodiny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační snímek.

Článek

FIBA Europe o víkendu rozeslala dopisy čtrnácti asociacím, ve kterých Slovinsku, Španělsku, Bosně a Hercegovině, Chorvatsku, Makedonii, Černé Hoře, Rusku a Srbsku oznamuje, že v důsledku jejich podpory ECA je pozastaveno jejich členství a že ztrácejí právo startovat na evropských šampionátech v příštím roce. Řecko, Izrael, Itálie, Litva, Polsko a Turecko musejí do středy doložit svůj vztah k Eurolize, jinak je čeká stejný osud. Tento týden má navíc FIBA řešit, zda by trest nerozšířila i na letošní olympijské hry.

"ECA nabízí klubům smlouvy bez ohledu na jejich výkony a chytá je do pasti. Je to možná dobré pro pár vyvolených klubů, ale ne pro celý sport. Proto se FIBA v březnu rozhodla, že přihlášení klubů a lig do soutěží ECA bude mít následky. A to vyjma 16 týmů, které mají v příští sezoně hrát Euroligu," vysvětlil pro řecké rádio Sport-FM český funkcionář Novák, proč FIBA Europe zvolila radikální řešení.

"Věříme, že by v takových soutěžích měla rozhodovat sportovní kritéria. Proto jsme požádali výkonný výbor FIBA, aby suspendaci rozšířil celosvětově včetně olympijských her. Je to velmi vážná záležitost, ale i matky někdy musejí činit bolestivá rozhodnutí, aby ochránily svou rodinu. A my nyní chráníme basketbalovou rodinu. Musíme tak činit bez ohledu na následky, které to bude mít," dodal ředitel FIBA Europe.

Během víkendu již na výzvu reagovaly některé z potrestaných asociací. Itálie, která má v červenci hostit jeden z olympijských turnajů, v dopise potvrdila, že respektuje FIBA a že je připravena suspendovat své kluby Trento, Reggio Emilia a Sassari, pokud se neodhlásí z Eurocupu. Tyto kluby prý nabízejí, že by Eurocup hrály jen příští sezonu a pak by se svých licencí vzdaly ve prospěch italské ligy, která by je přerozdělila na základě sportovních kritérií.

Ozvalo se i Srbsko, které je v červencové kvalifikaci o olympiádu soupeřem České republiky, navíc jako pořadatel, a tak by jeho suspendace mohla Česku výrazně usnadnit cestu do Ria de Janeiro.

"Jsme přesvědčeni, že absence dialogu nepřinese řešení, ale pouze zvýší náš problém. Vyřazení čtrnácti zemí z evropského šampionátu rozhodně není něco, co by basketbalu pomohlo. Věříme v ochotu FIBA hledat řešení přijatelné pro všechny strany a snahu najít cestu ze současné situace," napsala srbská federace v dopise prezidentu FIBA Patricku Baumannovi.

K hledání řešení vyzvala i ředitele Euroligy Jordiho Bertomeua. "Ačkoli se dnes zdá rozdíl mezi ECA a FIBA nepřekonatelný, věříme, že tomu tak není. Musíme všichni přijít s nápady a kompromisy," stojí v dopise.

Rozhodnutí FIBA podpořil také prezident Evropské olympijské komise Patrick Hickey. "Organizace zajímající se jen o zisk se snaží unést sport. Pokud tomu nezabráníme hned, vymkne se to kontrole. Pokud bychom to ignorovali, mohlo by se stát, že bychom kvůli soukromým firmám ztratili i kontrolu nad olympijskými hrami. FIBA udělala naprosto správnou věc," řekl Hickey pro web Insidethegame.biz.

Reklama