Hlavní obsah

Čeští baseballisté už znají soupeře pro domácí šampionát! Pokusí se o první medaili

Čeští baseballisté narazí v základní skupině domácího mistrovství Evropy v roce 2023 na Španělsko, Rakousko a Řecko. Rozhodl o tom dnešní los v rezidenci primátora hlavního města Prahy. Šampionát se uskuteční v pěti českých městech od 24. září do 1. října.

Foto: baseball.cz, Ladislav Svěnčík

Čeští baseballisté po utkání se Španělskem

Článek

Výběr trenéra Pavla Chadima odehraje zápasy ve skupině A v Ostravě, do čtvrtfinále postoupí dva nejlepší. O konečné umístění si Češi zahrají na stadionu úřadujících domácích šampionů Draků Brno. Dalšími hostitelskými městy budou Praha, Třebíč a Blansko. Reprezentanti se pokusí získat první medaili v historii.

Češi se s nejvýše nasazeným týmem skupiny Španělskem utkali naposledy letos v září v rozhodujícím boji kvalifikace o účast na World Baseball Classic (WBC). Po vítězství 3:1 se poprvé probojovali na prestižní turnaj do Japonska, kde vedle domácí reprezentace narazí v březnu na Austrálii, Jižní Koreu a Čínu.

"Je to ošemetná skupina, která vypadá lehce, ale nemusí to tak být," řekl po losu novinářům trenér Pavel Chadim. "Černým koněm je Řecko. Je sice z nejslabšího koše, ale má v týmu plno Američanů. Francie, Maďarsko nebo Švýcarsko určitě nemá možnosti přivést si tolik Američanů jako Řecko. Toto utkání může být jedno z klíčových," doplnil reprezentační kouč.

Češi odehrají zápasy ve skupině A v Ostravě, do čtvrtfinále postoupí dva nejlepší. O konečné umístění si národní tým zahraje na stadionu úřadujících domácích šampionů Draků Brno. Dalšími hostitelskými městy budou Praha, Třebíč a Blansko. Reprezentanti se pokusí získat první medaili v historii.

"Jak vidíme dnes na mistrovství světa v Kataru, ze čtyřčlenných skupin se těžko postupuje a bude se rozhodovat do posledního utkání. Budu spokojený, když postoupíme ze skupiny a pak se uvidí," doplnil Chadim.

V Česku se bude konat ME potřetí. Naposledy ho domácí spolupořádali před osmi lety s Německem, předtím to bylo v roce 2005. Na posledním ME 2021 byli čeští baseballisté pátí. Titul budou obhajovat Nizozemci. Turnaj se odehraje podruhé s šestnácti celky, Rusko bylo kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině vyloučeno.

Reklama