Hlavní obsah

Basketbalisté Kunína odvrátili nymburský mečbol

NOVÝ JIČÍN

Basketbalisté Nymburka odkládají mistrovské oslavy minimálně do neděle. Obhájci titulu ve čtvrtém utkání finálové série s Mlékárnou Kunín poprvé narazili, když soupeř ve středu využil domácího prostředí v Novém Jičíně k vítězství 96:91 po prodloužení. Nymburk však vede 3:1 na zápasy a třetí ligový triumf za sebou může zpečetit v pátém duelu před domácím publikem.

Článek

Soupeř tentokrát Mlékárně nedovolil takový začátek jako v předchozím domácím utkání. Deset minut to byl především koncert střelců, kteří se někdy až příliš snadno prosazovali na úkor průchodnějších obran. Nymburk si téměř celou úvodní čtvrtinu udržoval mírný náskok, ale první malou krizi novojičínského celku využil na začátku druhé desetiminutovky hned k bodovému trháku.

Kunín se sice na startu druhé čtvrtiny několikrát prosadil útočným doskokem, ale svou přednost znehodnotil katastrofální střelbou. Hummelovo družstvo i zásluhou neprostupné hostující obrany tři minuty nerozvlnilo síťku, zatímco Nymburk, hrající už bez zraněného Sokolovského, získal šňůrou tří košů v řadě vedení 31:23.

Hlučné publikum však svůj celek nenechalo zvadnout. Domácí znovu povstali, odvrácenou tvář střelecké produktivity přenechali Středočechům. Ty na severní Moravě v první půli znovu zradila střelba z tříbodových pozic. Sedm neúspěšných pokusů zanechalo následky i na skóre, Kunín zareagoval pohotovější koncovkou a v 16. minutě šel dokonce do vedení 35:33. Mandičova trojka však obhájce titulu zase rychle nastartovala. Hostům v závěru poločasu patřil obranný doskok a Votroubek jim další trojkou téměř s klaksonem zajistil na odchod do šaten sedm bodů k dobru.

To však novojičínský tým nepoložilo. Ze šaten se vrátil s buldočím úsilím, kterým opět převrátil skóre na svou stranu. Nebýt laciných ztrát míče v rozehrávce, mohl vést Kunín i víc než jen nejtěsnějším rozdílem. Nymburk v závěru nečelil jen nažhavenému rivalovi. Na domácí straně totiž vypověděl službu ukazatel odpočítávající čas na zakončení a optický handicap několikrát vyprovokoval celou nymburskou lavičku k nepříčetnosti.

I s touto nevýhodou se hosté srovnali. A když pět minut před koncem vedli 74:67, zdálo se, že budou profitovat ze širšího kádru. Kunín odehrál celé utkání jen na sedm mužů, ale v závěru předvedl heroický výkon, kterým favorita očividně zaskočil. Dvaačtyřicet sekund před sirénou se domácí hlavně díky výbornému Šoškovi dostali do vedení 81:79, ale v závěru Mandič proměnil dva trestné hody a Kunín svůj závěrečný útok přesně nezakončil.

Prodloužení přesto bylo triumfem domácího odhodlání. Přestože celá základní pětka Kunína dohrávala se čtyřmi osobními chybami na kontě, hned na začátku si vypracovala šestibodový náskok, který už uhájila. Mandič sice trojkou vykřesal jiskru naděje, ale za stavu 88:90 neproměnil Ferreira dva trestné hody a potopil nymburské akcie.

Mlékárna Kunín - ČEZ Basketball Nymburk 96:91 po prodl. (23:25, 42:49, 64:64, 81:81)
Nejvíce bodů: Šoška a Chavis po 22, Hájek a Laco po 11 - Mandič 17, Savanovič 16, Ferreira 13, Whitfield 10. Rozhodčí: Vyklický, Lukeš, Galajda. Trestné hody: 31/24 - 35/23. Fauly 27:26. Trojky: 6:8. Diváci: 1200. Stav série: 1:3.

Reklama

Související témata: