Hlavní obsah

Basketbalisté Nymburka porazili v Poháru FIBA Fenerbahce

NYMBURK

Basketbalisté Nymburka předvedli ve středu v Evropském poháru FIBA další velký obrat, díky kterému zvítězili nad dosud neporaženým lídrem osmifinálové skupiny Fenerbahce Istanbul 88:72. Ve druhé čtvrtině přitom prohrávali až o 15 bodů. Díky druhé výhře za sebou může český mistr dál pomýšlet na postup do čtvrtfinále soutěže.

Článek

Úřadující čeští šampioni před týdnem porazili BC Kyjev, přestože těsně před koncem prohrávali o 16 bodů. Dnes měli na turecký klub ve druhé čtvrtině zase patnáctibodové manko, ale ve druhém poločase dokázali výsledek hlavně díky zlepšené střelbě z delší vzdálenosti otočit na svoji stranu.

Nymburk nastoupí příští úterý na hřišti obhájce vítězství v Petrohradu, který po úterní prohře v Kyjevě ztratil už téměř všechny postupové naděje.

Středočeši měli znovu bídný vstup do zápasu, jak je tomu už v jejich v zápasech na pohárové scéně tradicí. Domácí si v úvodu nevěděli rady hlavně s urostlým pivotem Kambalou, který jen za první čtvrtinu nasázel i díky propustné nymburské obraně patnáct bodů. Krize zaskočeného nymburského celku vrcholila v polovině druhé čtvrtiny, když Fenerbahce vyrazilo do hrozivě vyhlížejícího trháku 38:23.

Domácí tým se ale ze zdánlivě neřešitelné situace dokázal postavit zpět na nohy. Pomohla mu k tomu hlavně zónová obrana ze závěru druhé čtvrtiny, která přibrzdila obrovitého Lotyše Kambalu i chorvatského dirigenta Mršiče. Nymburk naopak výrazně zlepšil střelbu, pod košem se rozehrál ke skvělému výkonu pivot Einikis, jenž dokázal navíc ubránit Kambalu, a jeho trefa v závěru první půle snížila už jen na pětibodový rozdíl.

Druhý poločas vyzněl jasně v nymburský prospěch. Hosté sice ještě do závěru třetí čtvrtiny drželi těsné vedení, ale trojkový pokus Hesse, který před týdnem rozhodl s klaksonem o výhře nad Kyjevem, nastartoval nezadržitelný domácí nástup.

O premiérové vedení v zápase se už čeští mistři připravit nenechali. Hrdinou závěrečné čtvrtiny byl střídající Stanislav Votroubek. Když se Turci domácímu celku přiblížili, Votroubek pokaždé odpověděl trojkou. V závěru se mu to povedlo hned třikrát, další dva pokusy proměnil z pole a třináctibodovým příspěvkem připravil turecký velkoklub o víru v možný obrat.

Nymburk - Fenerbahce Istanbul 88:72 (16:26, 38:43, 62:59).
Nejvíce bodů: Einikis 22, Savanovič a Votroubek po 13, Hess 10 - Stevenson 26, Kambala 18, Mršič a Violette 11. Rozhodčí: Mrdak (SČH), Calik (Pol.), Kraaijeveld (Niz.). Trestné hody: 19/11 - 22/15. Fauly: 22:15. Trojky: 13:5. Diváci: 1100.
Tabulka
1. Fenerbahce431321:3247
2. Kyjev422306:2826
3. Nymburk422327:3336
4. Petrohrad413292:3075

Reklama