Hlavní obsah

Basketbalisté Nymburka vyhráli první finále nad Kunínem

NYMBURK

Obhájci titulu v lize basketbalistů z Nymburka vykročili vítězně do finálové série. V repríze loňského finále se pro ně středeční první utkání s Mlékárnou Kunín nevyvíjelo příznivě, když v průběhu druhé čtvrtiny prohrávali až o 14 bodů, ale pak utkání favorizovaný tým Nymburka otočil a zvítězil 118:113. V sérii hrané na čtyři vítězství tak Středočeši vedou 1:0, finále bude pokračovat v neděli v Novém Jičíně.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Archivní foto

Článek

Kdo čekal, že vysoce favorizovaný Nymburk svého oslabeného soupeře dnes smete z palubovky, ten se hluboce mýlil. Domácí tým sice ještě povzbudil nadějný úvod, ale "Mlékaři" s přibývajícím časem poznali, že je jejich soupeř po desetidenní herní pauze nebývale zranitelný.

Dnešní bláznivý zápas nepřipomínal tradičně opatrné finálové bitvy. Hosté s pouhými osmi hráči v sestavě a dirigovaní výtečnými Američany Warrickem a Howardem znejistili Nymburk pohyblivou zónovou obranou, rychlým protiútokem a vysokou úspěšností při střelbě. V osmé minutě šli poprvé do vedení a nezlomilo je ani to, když soupeř na konci první čtvrtiny šel do devítibodového trháku.

Druhá čtvrtina - to byl ofenzivní koncert Nového Jičína a propadák nymburské obrany. Ta musela strávit 38 inkasovaných bodů, hosté skórovali z rychlých brejků, střelami z dálky i pod koše a otřesení a často chybující nymburští hráči těsně před poločasem prohrával už o 14 bodů. V euforii hrající Kunín ale v posledních vteřinách po několika kiksech čtyři dílky ze svého náskoku ztratil.

Po poločase se z domácí šatny na palubovku vrátil jiný tým. Nymburk přitvrdil v obraně a hosté, kterým také postupně začaly docházet síly, se ke košům už nedostávali tak lacino jako v první půli. Po třech a půl minutách se náskok Severomoravanů po Nečasově koši rozplynul úplně a začala přetahovaná o vedení.

V ní už byli šťastnější domácí. Jejich šance pozvedl především neudržitelný rozehrávač Whitfield, nejlepší hráč zápasu a autor dnešních 39 bodů. Hlavně díky němu Nymburk po čtyřech minutách závěrečného dějství vykročil do desetibodového trháku. Hosté z Nového Jičína ve finiši definitivně odpadli fyzicky a v závěru se ještě vlastními chybami připravili o možné potrápení Nymburka. Na méně než pět bodů se soupeři už nedostali a úřadující mistři mohli slavit vydřené vítězství.

Výsledek:
Nymburk - Mlékárna Kunín 118:113 (35:29, 57:67, 90:86)
STAV SÉRIE: 1:0
Nejvíce bodů: Whitfield 39, Hess 29, Johnson 23, Nečas 16 - Warrick 35, Howard 26, Šoška 22, Tomeljak 16. Rozhodčí: Zachara, Lukeš. Fauly: 22:23. 5 chyb: 39. Tomejlak (Kunín). Trestné hody: 28/24 - 29/25. Trojky: 6:10. Diváci: 1400. Nejlepší hráč: Whitfield.

Reklama

Související témata: