Hlavní obsah

Basketbalisté Nymburku favorita nepřehráli

NYMBURK

Blízko senzačního vítězství byli basketbalisté Nymburku v duelu skupiny D Evropské ligy FIBA s ruským Dynamem Moskva. V zápase dvou rozdílných poločasů se chybou v závěru připravili o cenný skalp a soupeři podlehli 86:89.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

Ruský tým přitom před utkáním prohrál v dosavadním průběhu soutěže pouze ve francouzském Nancy a v prvním vzájemném souboji porazil Nymburk o dvacet bodů.

"Věděli jsme, že nás čeká těžký zápas. Znali jsme sílu soupeře a překvapilo mě, že minulý týden podlehl izraelské Nahariyi. Naši klíčoví hráči však brzy získali několik faulů a náhradníci nezahráli příliš dobře," uvedl moskevský kouč Zvi Šerf, jenž si postěžoval na výkon rozhodčích.

Nechávali soupeři prostor

Skóre otevřel proměněnou trojkou domácí Američan Johnson, v průběhu úvodní čtvrtiny vedli domácí i o čtyři body, ale na jejím závěru byl stav příznivější pro Dynamo, v jehož základní sestavě se objevila i bývalá opora basketbalové Barcelony Řek Ekonomu.

Oba celky měly v první půli velmi dobrou střeleckou úspěšnost, Rusům se však dařilo výrazně lépe při doskakování. Do poločasové přestávky se jejich vedení již přehouplo přes deset bodů, když se v českém celku příliš nedařilo dlouhánům Zídkovi a Trnkovi. "Nechávali jsme hodně prostoru soupeři při bránění a doskakování," vysvětloval Američan v dresu Nymburka Maurice Whitfield.

Chyba dvacet sekund před koncem

Třetí část však vyšla domácím skvěle, vyhráli ji 21:8 a na soupeře po ní ztráceli jediný bod. K obratu zaveleli oba Američané v českém týmu, Johnson a Whitfield, jejich střelecky disponovaný krajan v moskevském týmu Jefferson naopak brzy nasbíral čtyři osobní chyby.

V závěrečné čtvrtině se Středočeši záhy dostali do vedení a bodová přetahovaná ve skvělé atmosféře trvala až do konce, v němž již domácím chyběli vyfaulovaní Trnka se Zídkem. Hráči Nymburku vedli dvacet sekund před koncem o bod, ale Johnson chyboval v rozehrávce, čímž umožnil ruskému celku dotáhnout zápas do vítězného konce.

"Je to smůla, ale jsem na své hráče hrdý za to, co dokázali ve druhém poločase, kdy jsme dostali pod tlak nejlepší tým ve skupině," hodnotil duel domácí trenér Michal Ježdík.

Nymburk-Dynamo Moskva 86:89
Nejvíc bodů: Whitfield 21, Johnson 17, Mujagič po 15, Zídek 12 - Jones 22, Jefferson 21, Mršič 18, 800 diváků, čtvrtiny 23:26, 17:28, 21:8, 25:27.

Reklama