Hlavní obsah

Basketbalisté Ruska byli vyloučeni z ME, nahradí je Černá Hora

Ruští basketbalisté byli v důsledku invaze jejich země na Ukrajinu vyloučeni z mistrovství Evropy, které bude v první polovině září hostit i česká metropole Praha. Ve skupině A v Tbilisi nahradí sbornou Černá Hora, jež měla nejlepší bilanci z týmů, které neuspěly v kvalifikaci. Bez ruských celků bude například i příští ročník Evropské ligy žen. V pátek o tom rozhodlo vedení evropské sekce mezinárodní federace FIBA.

Foto: Profimedia.cz

Sankce za invazi na Ukrajinu pocítí i ruští basketbalisté: na letošním ME si nezahrají.

Článek

FIBA Europe na zasedání ve Vilniusu následovala rozhodnutí centrály, jež ve středu vyloučila ruské a běloruské týmy ze všech globálních akcí v nejbližších měsících. Vedení evropského basketbalu s generálním sekretářem Kamilem Novákem vyloučilo ruskou i běloruskou federaci z letošních reprezentačních akcí všech věkových kategorií a také z klubových soutěží v nadcházejícím soutěžním ročníku 2022/23 včetně ženské Euroligy. V obou zemích se do odvolání nesmějí konat oficiální basketbalové soutěže.

Rusové měli na ME hrát v gruzínské metropoli. S domácím týmem, Španělskem, Tureckem, Belgií a Bulharskem se nyní poměří Černohorci. Dalšími dějišti jsou Praha, Milán a německá města Kolín nad Rýnem a Berlín, který bude hostit finálovou část.

Evropská liga žen se už letos podobně jako další poháry dohrála bez ruských týmů, které v předchozích sezonách soutěži dominovaly. Do příštího ročníku se Jekatěrinburg a spol. ani běloruské celky nemohou přihlásit a týká se to také nižšího EuroCupu a mužského Evropského poháru. O Lize mistrů FIBA Europe neinformovala.

Reklama