Hlavní obsah

Česko - Chorvatsko 75:51Basketbalistkám se generálka povedla, Vaughnová při premiéře hodně pomohla

Hradec Králové

Generálka na domácí mistrovství Evropy dopadla pro české basketbalistky dobře. Už přímo v dějišti turnaje, v Hradci Králové, porazily Chorvatsko rozdílem 24 bodů (75:51). V roli tahounky obstála kapitánka Kateřina Elhotová, vedle ní při své oficiální premiéře v dresu národního týmu zářila pivotka Kia Vaughnová.

Foto: David Taneček, ČTK

České basketbalistky Kia Vaughnová (vlevo) a Ilona Burgrová během přípravného utkání s Chorvatskem.

Článek

Třicetiletá naturalizovaná Američanka, která celý květen hrála WNBA v dresu týmu New York Liberty, se při svém debutu v českém dresu uvedla hned po pár vteřinách úvodní trefou zápasu. Brzy se projevilo, jak moc důležitá bude pro reprezentaci práce Vaughnové pod košem, vždyť jen v první čtvrtině zaznamenala 11 bodů.

Důležitou zkoušku podstoupila i Karolína Elhotová, která musela kvůli zranění kolena vynechat dva týdny přípravy, ale nyní v Hradci už od úterý s družstvem trénuje. V zápase zvládla mladší sestra české kapitánky bez úlev více než osmnáct minut na palubovce. Navíc z ní doslova čišela chuť do basketu a zaznamenala sedm bodů, včetně elegantní trojky.

Obrana fungovala, Kateřina Elhotová pálila

Dobrá hra národního týmu především v obraně fungovala i při různých změnách sestavy, během druhého dějství dovolil Chorvatkám, které po nepostoupení na letošní ME omladily tým, zaznamenat jen šest bodů. Z výškové převahy českých žen těžila i další pivotka Petra Kulichová, vedle ní se domácí družstvo mohlo tradičně spolehnout i na střelbu Kateřiny Elhotové.

Při výrazném vedení, které určitě pomohlo sebedůvěře reprezentantek, mohl trenér Ivan Beneš již od třetí části zkoušet rozličné varianty složení i herního projevu. Bylo u toho ale trochu znát, že se hledá nejvhodnější rozehrávačka, zatím nejlépe se na tomto postu jeví asi Vyoralová. Na hřiště se nakonec alespoň na sedm minut dostala každá z dvanácti hráček figurujících v zápise, včetně devatenáctileté Voráčkové. V přípravě na ME zůstávají navíc i Bartáková a Pudláková, které dostaly volno.

„Výsledek vypadá pěkně, ale nesmíme to přeceňovat. Byly tam hodně dobré pasáže, řekl bych, že tak na sedmdesát procent jsme se přiblížili tomu, co bychom chtěli hrát i na mistrovství. Líbilo se mi, že nám zafungovalo kolektivní pojetí obrany, přece jen ale ještě musíme za týden, který zbývá do šampionátu dost věcí vypilovat, mrzí mě třeba velký počet ztrát," tvrdil kouč Beneš a chválil přínos Vaughnové.

„Kia to vzala na sebe, díky ní jsme chytli začátek a to uklidnilo celé družstvo. Opravdu hodně pomohla. Bylo vidět, že se na ni můžeme spolehnout," ocenil.

Beneš v konečné nominaci musí škrtnout ještě dvě hráčky. „Řekl bych, že řeším ještě tři otazníky," naznačil. Konečná nominace má být zveřejněná v pátek pozdě večer. České ženy se ale předtím potkají na palubovce v dějišti šampionátu s Chorvatkami ještě jednou, půjde už jen o modelové střetnutí za zavřenými dveřmi.

Poslední přípravné utkání basketbalistek před ME (hráno v Hradci Králové):
Česko - Chorvatsko 75:51
Nejvíce bodů: Kateřina Elhotová 15, Vaughnová 14, Kulichová a Hanušová po 8 - Miletičová 12, Džankičová 11, Buzovová 7, Majstorovičová 5, čtvrtiny 25:15, 17:6, 13:15, 20:13.

Reklama

Související témata: