Hlavní obsah

Basketbalistky USK vedou ve finále nad Brnem už 2:0

PRAHA

Basketbalistky USK Praha zvítězily i v druhém utkání finále ligy žen nad tradičním rivalem Friscem Brno. Po dnešní domácí výhře 85:70 již mohou v sobotu slavit svůj pátý český titul.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Romana Hejdová z Brna (vpravo) a Petra Kulichová z USK Praha

Článek

Obhájkyně titulu Brňanky po úvodní domácí porážce potřebovaly v Praze vyhrát, nervóznější však byly v úvodu domácí hráčky. Ztrácely zbytečně míče a míjely lehké střely. Brno se tak už po pěti minutách ujalo desetibodového vedení.

Vysokoškolačky se však s blížícím se koncem první čtvrtiny probraly a postupně začaly manko dohánět. Rázem přibylo na palubovce nervozity, především brněnská lavička si neustále stěžovala na výkon sudího. Výsledkem byla technická chyba, která odstartovala definitivní obrat.

Po čtvrthodině hry se domácí hráčky poprvé ujaly vedení 36:35, když předvedly sérii 17:6, na níž měla jedenácti body hlavní zásluhu bývala opora Brna Vítečková.

"Jsem moc rád, že jsme se z toho úvodu vzpamatovali. Nic se nám nedařilo a hráli jsme hrozně na náhodu," přiznal trenér USK Lubor Blažek. "Pak jsme zabojovali a do poločasu to dotáhli. Po změně stran jsme už odehráli dobrý zápas," dodal.

Brno sice znovu táhly skvěle hrající Eldebrinková, autorka 29 bodů, a Fordová, ale vysokoškolačky už vedení nepustily. K Vítěčkové a Milton-Jonesové, která byla s 27 body nejlepší střelkyní domácích, se totiž postupně přidaly i rozehrávačky Whalenová s Bartoňovou. "Dnes to bylo o hledání sestavy. Šli jsme do menší obrany a Katka Bartoňová odehrála dobré utkání. Tah s nasazením dvou rozehrávaček nám vyšel," hodnotil Blažek.

Do poslední čtvrtiny tak šlo USK s vedením o osm bodů a to postupně hrozivě narůstalo. Tři minuty před koncem to po dvou trojkách Elhotové bylo již o 23 bodů a Brno nemělo síly ani čas s výsledkem něco udělat. "Ty trojky byly vysvobozující a po nich bylo jisté, kdo vyhraje. Vadí mi ale, že jsme závěr odehráli lehkovážně a s až moc velkým pocitem vítězů. To není dobře," našel Blažek vadu na hře svého týmu.

USK tak po dvou zápasech vede v sérii na tři vítězství už 2:0 a rozhodnout může už v sobotu v Brně. "Ale takhle to nebereme. Už se stalo, že jeden tým vedl 2:0 a stejně nakonec prohrál. To je pro nás varování," připomněl Blažek vývoj finále z roku 2009, kdy Brno vyhrálo oba úvodní duely, ale USK poté třemi výhrami finále otočilo a slavilo zisk titulu. "Nemůžeme na to vedení spoléhat a myslet si, že třetí utkání bude něco jednoduchého. Brňanky se do poslední chvíle nevzdají," dodal.

Finále play off ligy basketbalistek, 2. zápas:
ZVVZ USK Praha - Frisco Sika Brno 85:70 (21:24, 44:43, 63:55)
Nejvíce bodů: Miltonová-Jonesová 27, Vítečková a Whalenová po 15, Bartoňová 12, Elhotová 10 - Eldebrinková 29, Fordová 16, Halvarssonová a Škerovičová po 10. Rozhodčí: Vyklický - Galajda, Znamínko. Trestné hody: 19/13 - 18/11. Fauly: 21:14. Pět chyb: 34. Kulichová, Vajdová (obě USK). Technická chyba: 15. lavička Brna. Trojky: 4:3. Diváci: 900. Stav série: 2:0.

Reklama

Související témata: