Hlavní obsah

Basketbalová fraška začala. Čechům může neúčast nejlepších pomoci

Asi jako kdyby do kvalifikačních zápasů o postup na mistrovství světa ve fotbale nesměli nastoupit fotbalisté hrající Ligu mistrů. Kvůli změnám v kvalifikačním systému se v basketbalovém světě objevují zvláštní výsledky a je dost pravděpodobné, že na šampionátu v Číně se neobjeví například letošní mistři Evropy ze Slovinska, problémy může mít i gigant největší, tým Spojených států.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český basketbalový reprezentant Blake Schilb.

Článek

Dlouhodobé spory mezi Mezinárodní basketbalovou federací FIBA a Euroligou začaly mít reálné dopady. Euroliga, sdružující nejlepší celky Evropy nechce kvůli svým ziskům měnit termíny soutěže a pouštět hráče do národních celků. Blíží se doba, kdy se možná jednotlivé celky vzdají národních lig a vznikne projekt „evropské NBA". Jenže na neschopnost dohody dvou federací doplácejí národní celky, fanoušci a celému sportovnímu světu je teď probíhající kvalifikace o MS 2019 spíše pro smích.

Ani představitelé FIBA však nezazářili při změně kvalifikačního systému, o problému s organizací, která pořádá Euroligu, se ví dlouho. Spory se táhnou roky a už před vytvořením nového systému postupu na mistrovství světa, museli bafuňáři z FIBA vědět, že patová situace a problém s uvolněním hráčů může nastat.

Jak v praxi situaci vypadá? Čechům může paradoxně tato situace pomoci. Nehledě na to, že úvodní čtyřčlennou skupinu máme přijatelnou (Island, Finsko, Bulharsko), v reprezentaci chybí v podstatě jen dva nejlepší hráči, Satoranský válčí za mořem a Jan Veselý v euroligovém Fenerbahce. Ostatní týmy jsou na tom mnohem hůře. Španělům chybí možná třicet nejlepších hráčů, Řekové mají hvězdy v euroligovém Panathinaikosu nebo Olympiakosu. Mistři Evropy ze Slovinska, kteří ohromili basketbalový svět na letním Eurobasketu ztratili největší hvězdy. Chorvaté, olympijští čtvrtfinalisté, prohráli v Nizozemsku!

I naši zítřejší soupeři z Finska oslabili více než český celek, vedený trenérem Ginzburgem. Z první skupiny postoupí do další fáze hned tři celky, výsledky z první části se započítávají dál, navíc z další čtyřčlenné skupiny postoupí přímo na šampionát hned tři celky, proto je šance obrovská...I když, za jakou cenu.

Reklama