Hlavní obsah

Basketbalová hvězda nehrála z osobních důvodů: Prostě se mi nechtělo...

Pokud platíte sportovci 34 milionů dolarů na sezonu, pak od něj zřejmě čekáte maximální nasazení. V případě rozehrávače Kyrieho Irvinga se ale majitel klubu Brooklyn Nets Joseph Tsai musí obrnit trpělivostí.

Foto: Andy Marlin, Reuters

Hvězda Brooklyn Nets Kyrie Irving v akci.

Článek

Náladová hvězda vynechala čtvrteční duel s Philadelphií z osobních důvodů. "Prostě jsem nechtěl hrát," oznámil podle interních zdrojů stroze Irving. I bez něj a další star Kevina Duranta, jenž chyběl z preventivních důvodů a je v karanténě, Nets vyhráli 122:109 a v tabulce Východní konference jim patří sedmé místo.

Hongkongský miliardář a filantrop Tsai, který je majitelem Nets, před sezonou získal na pozici kouče bývalého fenomenálního point guarda Stevea Nashe, jenž dvakrát získal titul nejužitečnějšího hráče sezony NBA (2005, 2006).

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Kyrie Irving (vlevo) z Brooklynu v utkání NBA proti Utahu.

Šestačtyřicetiletý Kanaďan měl být zárukou toho, že zkrotí obří ega dvou superhvězd. Z mnoha stran se ale ozývaly hlasy, že je to zejména vzhledem k Irvingově povaze nemožné. Osmadvacetiletý Američan je sice brilantní hráč, ale diskutabilní spoluhráč.

V Bostonu to s ním vydrželi dva roky, od minulé sezony je součástí Nets, kam si s sebou přivezl i pověst velkého zastánce konspiračních teorií. Irving se v jednom interview svěřil, že je přesvědčen o tom, že země je placatá. Po několika měsících otočil a vyprávěl, že jen žertoval. Za dalších pár týdnů ovšem na otázku, zda je tedy země kulatá, odvětil: "Nevím, vážně nevím."

Jakou silou Nets disponují, když se jeho hvězdy soustředí na basket, ukázal prosincový duel v Bostonu, kterému Brooklyn zásluhou Duranta s Irvingem vyprášil kožich v poměru 123:95. O dva týdny dřív ovšem Irving na stejném místě ještě v přípravě obcházel palubovku s vykuřovadlem, aby v TD Garden pročistil energii.

Foto: Andy Marlin, Reuters

Kyrie Irving z Brooklynu střílí v utkání NBA na koš hráčů Utahu Jazz.

V našlapané sezoně je běžné, že si lídři občas vyberou zápasové volno, ale stále jsou s týmem. Možná, že se za Irvingovou absencí nakonec skrývají i hlubší důvody. Podle některých zdrojů byl údajně v šoku ze středečních událostí ve Washingtonu, kde příznivci prezidenta Trumpa vzali ztečí sídlo amerického Kongresu. S mužstvem Nets ale nebude Irving ani v pátek při utkání s Memphisem.

"Posílal jsem Kyriemu zprávu, ale ještě jsem nedostal odpověď. Každopádně na něj myslím," prohlásil zaskočený trenér Nash.

Reklama

Související témata: