Hlavní obsah

Basketbalová reprezentace láká Američana Sanderse

Mužská basketbalová reprezentace, která se příští rok objeví po osmi letech na mistrovství Evropy, se pokouší získat do svých řad amerického hráče Levella Sanderse působícího momentálně v Děčíně. Pokud by šikovný rozehrávač opravdu české občanství získal, stal by se po Maurici Whitfieldovi druhým naturalizovaným Američanem ve službách národního týmu basketbalistů.

Foto: www.bkdecin.cz

Americký rozehrávač BK Děčín Levell Sanders se možná stane posilou české basketbalové reprezentace.

Článek

Jednání s třicetiletým Sandersem a vedením národního týmu začala už před několika týdny, obě strany prý mají na vzájemné spolupráci eminentní zájem. "Opravdu na tom pracujeme. Snad české občanství získá a pomůže nám," řekl ČTK reprezentační kouč Zdeněk Hummel.

Reprezentaci by se hodily Sandersovy dirigentské schopnosti. Dlouholetá jednička Petr Czudek už v národním týmu skončil, před letošní kvalifikací se omluvil Whitfield, jenž si v létě sháněl po odchodu z Nymburku nové angažmá. Odpovědnost pak zbyla na Pavla Beneše, který dříve v reprezentaci zaskakoval jako náhradník, a zatím málo zkušeného Štěpána Vrubla.

Sanders za Whitfielda

Příchod Sanderse by trenérům nabídl další kvalitní alternativu. Další budoucnost Whitfielda v reprezentaci je totiž nejistá, i když se Hummel jeho služeb ještě definitivně nezřekl. "Sanders by se nám ale určitě hodil, protože dalšího rozehrávače zkrátka potřebujeme. Je to vynikající hráč a také člověk, který se hodí do kolektivu. A hlavní je, že sám Levell má velký zájem na tom, aby Českou republiku reprezentoval," uvedl Hummel.

Ten se se Sandersem potkal už při společném působení v Děčíně, kde dnes amerického basketbalistu vede Pavel Budínský, současný Hummelův asistent u reprezentace.

Sanders je rodák z New Yorku, zkušenosti má z působení na Seton University. Do České republiky přišel poprvé v roce 1998, pak strávil dvě sezony v Mlékárně Kunín. Dále hrál v belgickém Hasseltu a polském Tarnówě, po krátkém působení v nižších amerických soutěžích se v roce 2002 vrátil do české nejvyšší soutěže do Ústí nad Labem. Po dalším roce zamířil do Děčína, kde působí dosud.

Reklama

Související témata: