Hlavní obsah

Basketbalový rebel Rodman odletěl do KLDR. Potěší vůdce Kim Čong-una?

Basketbalový výstředník a rebel Dennis Rodman vyrazil do KLDR. Společně se třemi členy slavného exhibičního týmu Harlem Globetrotters tam má natáčet televizní pořad, který v dubnu odvysílá stanice HBO.

Foto: Kim Kwang, ČTK/AP

Dennis Rodman před odletem do Pchjongjangu.

Článek

Mise "basketbalové diplomacie", jak cestu označila společnost VICE, která pořad vyrábí, se koná v době mimořádně napjatých vztahů mezi KLDR a USA po nedávném jaderném testu komunistické země.

"Vypadá to divně, poslat Dennise Rodmana a Harlem Globetrotters do KLDR? Takhle řečeno, ano. Ale najít společnou řeč na basketbalovém hřišti je pěkné," řekl šéf mediální společnosti VICE Shane Smith. Co přesně budou basketbalisté v Severní Koreji dělat, není jasné.

Každopádně návštěva někdejšího "zlého muže" NBA potěší vůdce Kim Čong-una, který je velkým basketbalovým fanouškem. Podle memoárů dlouholetého kuchaře jeho otce Kim Čong-ila si navíc oblíbil Chicago Bulls, v jehož barvách Rodman získal pět mistrovských titulů. Jednapadesátiletý hráč proslulý výstřelky, tetováním a piercingem se po skončení aktivní kariéry vrhl do showbyznysu.

Reklama