Hlavní obsah

Čečenský diktátor Kadyrov se ztrapnil při basketu. Vzteky pak sestřelil vlajku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Diktátoři a různí autoritativní političtí vůdci rádi používají sport k propagandě a vlastnímu zviditelnění. Je ale jasné, že jakmile dojde na prezentaci vlastních sportovních dovedností, může dojít na ostudu. Přesně to se stalo čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi.

Foto: Profimedia.cz

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov.

Článek

Neoficiální prezident autonomní Čečenské republiky, která je součástí Ruské federace, zapózoval ve své domovině kameramanům a fotografům na basketbalové palubovce, kde však předvedl dosti chabé umění.

Už když nevelký muž podsaditější postavy směřoval k čáře pro trestné hody, z jeho pohybu se dalo vyčíst, že mu hod na koš asi moc nepůjde. Očekávání se naplnilo bezezbytku. Míč z jeho rukou se ani jednou z šesti pokusů nedostal na úroveň obroučky. Tu se mu podařilo posledním pokusem alespoň nastřelit.

I přes zoufalý výkon sklidil bouřlivý potlesk všech přítomných. Kadyrov nicméně se svým představením spokojen nebyl. Vzteky nakopl míč tak, že z tribuny sestřelil ingušskou vlajku.

Kadyrov se takto představil minulý víkend na turnaji, který nesl jméno čečenské basketbalové legendy Uvajse Achtajeva. S 236 centimetry pravděpodobně nejvyššího basketbalového reprezentanta SSSR v historii, jenž v roce 1952 odmítl nařízení tehdejšího šéfa tajné služby NKVD Lavrentije Berji, aby se zřekl čečenského původu. Což ho stálo účast na olympiádě.

Video z akce, které mělo na sociálních médiích už přes 350 tisíc zhlédnutí, zveřejnil na Twitteru novinář Karim Zidan, který se věnuje politické dimenzi ve sportu.

Kadyrov se v březnu chlubil svou osobní účastí se zbraní ruce na ruské vojenské invazi na Ukrajinu. Je věrným druhem ruského prezidenta Putina a těší se velké popularitě jak na Kavkaze, tak u části lidí v celém Rusku.

Reklama

Související témata: