Hlavní obsah

Ukrajinští nacisti ukážou i v Evropě, co jsou zač, vyhrožuje šéfka ruského lyžování. Svět nás pochopí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výroky ruské sportovní legendy a nyní prezidentky tamního lyžování Jeleny Vjalbeové obzvlášť v době vyloučení Rusů ze sportovního světa v důsledku vojenské invaze na Ukrajinu silně rezonují. V západním světě většinou negativně. Nejinak tomu bylo v jejím zatím posledním vyjádření k dění na mezinárodním poli.

Foto: sport.ru

Šéfka ruského lyžování Jelena Vjalbeová.

Článek

Vjalbeová se dlouhodobě nijak netají nekritickým obdivem k ruskému vůdci Vladimiru Putinovi, a tak určitě nepřekvapí, její komentáře k sankcím na sportovním poli.

V rozhovoru pro server championat.ru vyzdvihla hojně propíraný postoj bývalého francouzského biatlonisty a současného kouče juniorů Simona Fourcadea, který vyjádřil do médií nesouhlas se zákazem startů Rusů a Bělorusů v mezinárodních soutěžích.

Na únorovém MS juniorů v americkém Soldier Hollow, kde ještě Rusové startovat mohli, měl podle ruských zdrojů méně slavný z francouzské bratrské dvojice rozstříhat francouzskou vlajku a vyrobit z ní ruskou. To bylo v době, kdy už sankce nedovolovaly používat ruské státní symboly a Fourcade prý chtěl svým výrobkem udělat konkurentům radost.

Foto: @RT_com

Šéfka ruského lyžování Jelena Vjalbeová.

„Simon Fourcade dokazuje svá slova činy, s nimiž lze jen těžko nesouhlasit. Slyšela jsem o jeho počinu z MS juniorů," chválila Francouze Vjalbeová.

„Sport by měl spojovat. Vylučování Rusů i z jiných oblastí je stupidní. Ale tohle všechno jednou pomine. Hodně cizinců žije v informačním vakuu. Ale celý svět nás nakonec pochopí, všemu porozumí. Je jasné, že nacismus už by neměl na světě existovat tak, jako je tomu nyní," komentovala v duchu Putinovy propagandy dění na Ukrajině, která je Kremlem označována za speciální mírovou operaci.

„Ale Pandořina skřínka už byla otevřena a tihle lidé se dostanou do Evropy. Žádní nebozí uprchlíci. Oni se tam projeví, co jsou zač," naznačila, že podle jejího mínění jsou miliony ukrajinských uprchlíků, které v naprosté většině tvoří ženy s dětmi, ve skutečnosti zakuklení nacisté.

Pikantní je, že rozhovor byl zveřejněn zrovna v době, kdy se svět vzpamatovával z obrázků masakru, který spáchala ruská armáda v Buči.

Proti slovům Vjalbeové se třeba ostře ohradil finský list Ilta Sanomat. „Prohlášení Vjalbeové jsou absurdní a naprosto nechutná, obzvlášť vzhledem k tomu, že zazněla na pozadí toho, jaká jatka spáchali Rusové na civilistech v Buči," píše komentátor listu Marko Lempinen.

A upozornil, že navenek bodrá šéfka ruského lyžování věrně papouškuje režimní proklamace a se stejnou ekvilibristikou je mění.

„Dělal jsem s ní rozhovor během olympiády v Pekingu, kdy jsme se dostali i na hrozbu války na Ukrajině. Tehdy ujišťovala, že Rusko by nikdy proti Ukrajině vojenskou sílu nepoužilo. Ukrajince velebila jako ruské bratry. A za měsíc a půl to jsou v jejím podání nacisti," připomněl.

Reklama

Související témata: