Hlavní obsah

Česko - Nizozemsko 33:30Cenný skalp. Házenkáři zdolali účastníka mistrovství světa

Aktualizováno

Škoda, že čeští házenkáři budou na blížícím se mistrovsví světa chybět. Úspěšně si totiž zvykají na nový styl španělského kouče Xaviera Sabateho. Na turnaji čtyř zemí ve Francii nejprve potrápili favorizovaný Egypt (30:33) a v souboji o třetí místo porazili stejným výsledkem 33:30 Nizozemsko, dalšího účastníka lednového šampionátu. „Skvělý výkon. V útoku jsme hráli opravdu výborně. Vyvarovali jsme se jednoduchých chyb, zvládli jsme důležité momenty. Ale ještě máme na čem pracovat,“ hodnotil trenér.

Foto: Česká házená

Čeští házenkáři dokázali na turnaji ve Francii porazit Nizozemsko.

Článek

Češi v utkání ani jednou neprohrávali. Už v úvodu se dostali do vedení 4:1. „Pomohl nám hodně první poločas, to byl zásadní faktor. Utekli jsme na rozdíl pět gólů," popisoval Tomáš Piroch, se sedmi trefami nejlepší střelec týmu.

Národní tým vedl v poločase 17:12. Prosazoval se zejména přes pravou stranu. Zářily pravé spojky Piroch se Stanislavem Kašpárkem, dařilo se i karvinskému křídelníkovi Denisu Harabišovi

Nizozemci ve druhé půli ukázali svou kvalitu. „Je to fantastický tým. Francii trápilo 45 minut, loni hrálo parádně na mistrovství Evropy. V kádru má například Luca Steinse, jednoho z nejlepších házenkářů světa. Ubránili jsme ho ale skvěle," oceňoval Sabate.

Steinsovi dovolili Češi jedinou trefu, další hráči z německé bundesligy ovšem manko stahovali. Kay Smits, spojka mistrovského Magdeburgu, ve 48. minutě dotáhl 10. tým z posledního evropského šampionátu na rozdíl jediné trefy. Národní tým však opět odskočil, podržel ho třinácti zákroky i gólman Šimon Mizera, a nakonec zvítězil 33:30.

„Pro nás výborný zápas. Utkání jsme kontrolovali. Po duelu s Egyptem jsme chtěli zlepšit hodně věcí a spravit si chuť. A to se povedlo," pochvaloval si Piroch a hráče oceňoval i Sabate. „Udělali jsme další krok dopředu. V pátek jsme dobře potrénovali a zlepšili jsme se. Potřebujeme utkání s tak těžkými soupeři."

Foto: Česká házená

Češký tým proti Nizozemsku podržel brankář Šimon Mizera.

Třetí místo z turnaje ve Francii tak španělský stratég hodnotí pozitivně. „Jsem spokojený s tím, jak hráči ke kempu přistoupili. Jejich odhodlání je skvělé. Všichni si šance v národním týmu váží a chtějí v něm být," řekl.

Reprezentační přestávka však ještě nekončí. „Kluci dostanou jeden den na odpočinek, pak nás čeká ještě týden práce. Snad uděláme další progres," doufá Sabate. Házenkáři se přesunou zpátky do Česka a budou se připravovat v Kutné Hoře. Kemp vyvrcholí dvěma domácími zápasy proti Slovensku. „Díky výhře hned máme lepší pocit. Na zápasy proti Slovákům budeme rozhodně naladěni lépe, než kdybychom znovu prohráli," dodal Piroch.

Přípravný turnaj házenkářů ve Francii:

Česko - Nizozemsko 33:30 (17:12)
Sestava a branky Česka: Mizera, Hrdlička - Hrstka 3, Piroch 7, Štěrba 1, Kašpárek 5, Reichl 4, Babák 3, Trkovský, Šlachta, Vančo, Harabiš 4, Klíma 2, V. Patzel 1, Douda, Březina, Zeman 2, Režnický 1.
Nejvíce branek Nizozemska: Boomhouwer 6, Baijens 5. Rozhodčí: Carmaux, Mursch (oba Fr.). Sedmimetrové hody: 5/4 - 6/4. Vyloučení: 5:6.

Reklama