Hlavní obsah

Česko - Rusko 27:27Češi byli proti velkému favoritovi blízko senzaci

Čeští házenkáři remizovali ve třetím z šesti utkání kvalifikace mistrovství Evropy v roce 2022 doma s Ruskem 27:27. Svěřenci trenéra Rastislava Trtíka sahali v Brně proti favoritovi po vítězství, ale dvakrát přišli o nadějný náskok.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Jonas Gunnarsson Djurhuus z Faerských ostrovů a Dominik Solák z ČR (ilustrační foto)

Článek

Reprezentanti mají po polovině čtyřčlenné skupiny na kontě tři body. Ve středu nejprve v úvodním utkání prohráli v Rusku těsně 27:28 a v pátek porazili doma Faerské ostrovy 28:20. Zbylým kvalifikačním soupeřem je Ukrajina.

Z každé skupiny postoupí na šampionát v Maďarsku a na Slovensku v příštím roce první dva celky a doplní je nejlepší čtveřice z třetích míst. Češi jsou aktuálně třetí s dvoubodovou ztrátou na druhou Ukrajinu, která odehrála o zápas více. Kvalifikaci zakončí Trtíkovi svěřenci třemi duely na přelomu dubna a května.

Oproti úvodním dvěma kvalifikačním zápasům se k českému týmu připojil pivot Petrovský, který navzdory cestovním koronavirovým omezením přijel z Německa.

Reprezentanti začali odvetu proti favoritovi skvěle. Dali úvodní tři branky a díky pestré hře a velkému nasazení po celý první poločas dominovali. Ve 23. minutě Číp z křídla zvýšil na 14:10, ale nakonec šli Češi v poločase do kabin jen s dvougólovým náskokem.

Brzy po změně stran Rusové srovnali a ve 42. minutě po chybě Kašpárka šli poprvé do vedení. Za tři minuty sborná odskočila do dvoubrankového vedení, ale domácí se rychle dokázali dotáhnout. I díky tomu, že tým v klíčových chvílích podržel brankář Mrkva.

Když v 57. minutě Klíma zvýšil na 27:25 a následně Kosorotov ze sedmičky orazítkoval jen břevno, zdálo se, že Češi už vítězství nepustí. Babák ale z dalšího útoku trefil jen tyč a v 60. minutě Rusové ze sedmičky srovnali.

Závěr dohrával domácí tým v oslabení, celkem za zápas dostal 10 dvouminutových trestů. Trtíkovi svěřenci měli k dispozici poslední útok, ale nakonec mohli ještě prohrát. Rusové však v posledních sekundách těsně minuli prázdnou branku.

Kvalifikace mistrovství Evropy házenkářů 2022 - 3. skupina:
ČR - Rusko 27:27 (16:14)
Sestava a branky ČR: Mrkva, Galia - Hrstka 5/2, Bečvář 0, Jurka 1, Kašpárek 2, Babák 4, Číp 3, Petrovský 1, Vančo 1, Klíma 4, V. Patzel 4, Solák 1, Užek 1, Piroch, Franc.
Nejvíce branek Ruska: Kiselev 6/1, Kosorotov 5. Rozhodčí: Lah, Sok (oba Slovin.). Sedmimetrové hody: 2/2 - 2/1. Vyloučení: 10:4. ČK: 60. Klíma (ČR). Bez diváků.

Reklama

Související témata: