Hlavní obsah

Česká volejbalová extraliga se rozšíří o ukrajinský tým

Nejlepší ženský ukrajinský tým SC Prometej Dnipro bude hrát českou volejbalovou extraligu. Ta se kvůli tomu pro letošní sezonu rozšíří na jedenáct týmů. Ukrajinky absolvují základní a nadstavbovou část. Do play off, kde se bude rozhodovat o mistryních České republiky, už nezasáhnou. Zařazení ukrajinských mistryň do nejvyšší české klubové soutěže je součástí dlouhodobé pomoci Českého volejbalového svazu ukrajinskému volejbalu po únorové invazi ruských vojsk.

Foto: CEV EuroVolley 2021

Ilustrační foto.

Článek

"Na základě dobrých vztahů nás prezident Ukrajinské volejbalové federace požádal, zda by jejich mistryně nemohly hrát naši nejvyšší soutěž a odehrát základní skupiny Ligy mistryň. Výkonný výbor Českého volejbalového svazu v květnu rozhodl kladně a poslal klubu zvací dopis. A v pondělí 11. července proběhla schůzka ve Lvově, kde se vše definitivně potvrdilo," uvedl v tiskové zprávě místopředseda svazu Martin Gerža.

Ukrajinky budou hrát extraligu i Ligu mistryň v Kutné Hoře. "Extraliga tím určitě získá a dojde k jejímu zkvalitnění. SC Prometej Dnipro má výborný tým. Pravidelná konfrontace našich klubů s reprezentačním soupeřem je rozhodně ku prospěchu českého volejbalu. SC Prometej Dnipro má navíc ambice postoupit ze základní skupiny Champions League, což tu bylo naposledy někdy před deseti lety v nejslavnější éře Prostějova," uvedl Gerža. Veškeré nálady na provoz a působení v české nejvyšší soutěži bude ukrajinský klub hradit z vlastních zdrojů.

Zázemí v České republice najde také ukrajinská volejbalová reprezentace, která se zde bude od 3. srpna připravovat a hrát kvalifikaci na mistrovství Evropy žen (20. srpna s Kyprem a 7. září s Maďarskem v Kutné Hoře a 28. srpna s Portugalskem v Táboře).

Šéf ukrajinského volejbalu Mychajlo Melnyk je za pomoc vděčný. "Sám jsem strávil na okupovaném území deset dní a pozoroval z okna projíždějící ruské tanky. Od začátku války bylo prioritou Ukrajinského volejbalového svazu pomoci odtamtud dostat děti, které hrají volejbal, což se i díky vám podařilo," doplnil na adresu českého svazu.

Reklama

Související témata: