Hlavní obsah

Nemůžeme na olympiádu? Nevadí, uděláme si svoji! hlásí Rusové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Válka na Ukrajině trvá už více než pět měsíců. Krátce po jejím vypuknutí začali být ruští a běloruští sportovci hromadně vylučováni z mezinárodních soutěží. V některých sportech, jako např. v tenise, však nadále mohou působit pod neutrální vlajkou. Bílý sport je ale víceméně vzácná výjimka. Účast sportovců ze zemí válečných agresorů na olympijských hrách v Paříži 2024 zdá se už teď nemyslitelnou. Rusové už ale mají řešení, chtějí si uspořádat hry vlastní.

Foto: Sport.cz

Olympijské kruhy. Ilustrační foto.

Článek

Vyloučení ruských sportovců z většiny vrcholných akcí tohoto roku se setkává v největší zemi světa s nepochopením hlavně u vyšších sportovních či politických činitelů. Známá trenérka krasobruslařských hvězd Eteri Tutberidzeová například říká, že pořádání světového šampionátu bez účasti ruských krasobruslařů je zcela absurdní a zbytečné.

S jejím názorem souhlasí i prezident sportovního a vzdělávacího centra Sambo-70 Renat Lajšev. „Musíme přestat být překvapeni. Koneckonců, pokud se Západ bojí takových křehkých a krásných dívek, pak jsme již vyhráli morálně i eticky,“ tvrdí.

Blízký přítel ruského prezidenta Vladimira Putina ale přišel i s návrhem, jak postupovat v případě pokračujícího zákazu v dalších letech, konkrétně na letních olympijských hrách v Paříži v roce 2024. „V zásadě se na olympiádu těšíme. Uspořádáme si vlastní, která nebude o nic horší,“ nechal se slyšet Lajšev.

Podle něj se Rusko nemusí bát, že by na olympiádě soutěžilo samo. „Dorazí k nám všechny země, ke spravedlnosti, k rozumu, ke společnému chápání pokroku a kultury. Stejně jsme stále nejlepší na světě, nikdy jsme nikoho nepodvedli, nemíchali jsme sport s politikou,“ uvedl Lajšev s tím, že pokud Rusku nebude dovoleno startovat na olympiádě, nemá co ztratit. „Musíme žít v míru, užívat si života na této malé planetě, na které žijeme,“ dodal na závěr.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.