Hlavní obsah

Český tým mezi elitou! Americký investor, desetkrát větší rozpočet a zájem z Netflixu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na mapu nejlepší evropské soutěže se letos poprvé zapíchne i česká vlaječka. Tým Prague Lions přijali do European League of Football (ELF), elitní ligy amerického fotbalu, v níž je už v neděli od 16.25 na stadionu Viktorie Žižkov čeká první zápas proti Leipzig Kings. Co všechno obnášelo, aby nejstarší český tým přijali mezi smetánku?

Foto: ČAAF

Hlavní trenér Prague Lions Zach Harrod..

Článek

První kontakt proběhl před rokem, kdy liga ohlásila pro svou třetí sezonu rozšíření o šest týmů a projevila zájem o klub z Česka. Pro Lions začalo období, které hlavní kouč a dlouholetá duše klubu Zach Harrod označuje za několik dlouhých sprintů.

„Klíčové bylo financování, mluvil jsem s kamarády z ostatních týmů i potenciálními partnery a investory se povedlo najít. Zaujal je příběh Lions i to, jak rychle se rozvíjí ELF, která už teď měla dosah půl miliardy domácností,“ vypočítává Harrod, který při hledání investorů využil své kontakty v zámoří.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Prague Lions 🏈 (@praguelions)

Americký rodák, jenž se za dvě desetiletí pobytu v Praze naučil výborně češtinu, narodili se mu s českou manželkou dvě děti, teď dotáhl Lions po triumfech v Czech Bowlu také k další metě. „Rozpočet je teď minimálně desetkrát větší než v české lize. Ale samozřejmě to investoři nedělají proto, že jsme hodní, ale chtějí i nějakou návratnost,“ hlásí.

Dalším úkolem bylo sestavit konkurenceschopný kádr z Česka, Evropy i zámoří. Pokud mají v české lize týmy Američana na klíčové pozici quarterbacka, nemůžou mít už dalšího hráče ze zámoří. I ELF dbá na to, aby základ týmu tvořili domácí hráči, ale pravidla jsou volnější. A tak je v 65členném kádru Lions, šestinásobných vítězů Czech Bowlu, desítka tzv. importů.

„Dali jsme hráčům možnost hrát nejvyšší soutěž a něco za to dostat,“ popisuje Harrod, že tým funguje na poloprofesionální bázi. „Nikoho to neuživí, ale všichni hráči něco dostávají, což tu nikdy nebylo,“ připomíná.

Výhodou při vyjednávání se zahraničními hráči jsou nižší ceny v Česku. „Když nabídneme Američanovi 1000 euro měsíčně, je to jako 2000 třeba v Německu,“ říká hlavní kouč. „A největší vizitka je samozřejmě Praha. Hned si o ní hledají informace a chtějí sem,“ ví americký rodák, jenž dbá kromě herních dovedností i na charakterové vlastnosti hráčů.

Foto: ČAAF

Finále Czech Bowlu 2019 mezi Prague Lions v bílém a Ostrava Steelers.

„Je pro nás důležité, aby byli i dobří lidé. Když chodí do restaurací na jídla, jak mají ve smlouvě, tak je jen chválí, jak jsou slušní, z toho mám radost,“ přiznává Harrod, jenž se do Česka dostal s americkou sportovně-křesťanskou organizací Athletes in Action.

Liga samotná i Lions dbají i na propagaci s inspirací v úspěšné sérii ze zákulisí NFL Hard Knocks. Na Youtube vzniká série videí s influencerem Tomášem Touhou, jenž spolupracuje i s Oktagonem MMA, chystá se také společný projekt se streamovací službou Netflix.

A cíl týmu do první sezony, v níž na pozici quarterbacka zůstává ve své třetí sezoně v Praze Shazzon Mumphrey? „Uděláme všechno proto, abychom se dostali do play off,“ slibuje Harrod. Přímé přenosy zápasů Lions v ELF bude vysílat O2.

Reklama

Související témata: