Hlavní obsah

Dáme do toho všechno, co máme. Čeští baseballisté se utkají s neporaženou Velkou Británií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští baseballisté se v dnešním čtvrtfinále mistrovství Evropy na domácí půdě utkají od 18:30 s dosud neporaženou Velkou Británií. Po zvýšení kapacity stadionu brněnských Draků by je mělo v hledišti podpořit až 2500 fanoušků. Výběr trenéra Pavla Chadima usiluje o premiérovou medaili z ME.

Foto: Profimedia.cz

Martin Mužík

Článek

Pro baseballistu Martina Mužíka začíná domácí mistrovství Evropy teprve dnešním čtvrt finále s Velkou Británií, které se hraje od 18:30. Národní tým se pokusí po postupu z druhého místa ve skupině A zapomenout na poslední porážku se Španělskem (0:9) a před zhruba 2500 diváky v Brně zvládnout klíčový zápas, který rozhodne o tom, zda si Češi zahrají o historické medaile. Mužík novinářům řekl, že nečeká nic snadného.

„Ve čtvrtek se rozhodne o tom, jestli budeme bojovat o placku, nebo o osmý flek. Turnaj pro nás začíná teprve teď a my do toho jdeme s čistými hlavami a naplno s tím, co máme,“ uvedl Mužík. „Já osobně se na ten zápas těším. Bude to pro nás mentálně i fyzicky velmi těžké utkání. Věřím ale, že jsme dobře připravení,“ doplnil Mužík.

Češi zahájili turnaj výhrami v Ostravě nad Rakouskem (9:0) a Řeckem (14:0). Po úterní prohře se Španělskem se přesunuli přes Olomouc do Brna, kde dnes sehrají klíčový duel na hřišti místních Draků. „V Olomouci jsme měli lehký trénink, abychom zůstali v herním tempu,“ líčil Mužík.

Na jasnou porážku se Španělskem tým kouče Pavla Chadima příliš nemyslel. „Už jsme to nerozebírali. Musíme to hodit za hlavu a zapomenout na to. Bylo to jedno z utkání, kdy jim v podstatě vyšlo vše a nám vůbec nic. Nijak jsme to proto dál neřešili,“ doplnil baseballista z Hluboké nad Vltavou.

Dosud neporažení Britové prošli do čtvrtfinále díky třem výhrám v základní skupině B. Naposledy porazili úřadující bronzové medailisty Italy 11:10 a poslali tak jednoho z medailových favoritů do bojů o 9. až 12. místo. „Je to trochu překvapení, ale v této době se už nemůžeme koukat na to, jaká je to země nebo jakou má vlajku. Musíme se koukat na jejich sestavy. Velká Británie je plná Kanaďanů a Američanů. Ve světovém žebříčku jsou níže, ale to jejich hernímu stylu a hráčům vůbec neodpovídá,“ upozornil Mužík.

Sedmadvacetiletý reprezentant poukázal hlavně na dvě ústřední postavy soupeře. „Je tam Harry Ford, který jen jeden z největších talentů. Je mu 20 let, proti Itálii odpálil dva homeruny a ukradl další dvě mety. A je tam také Nick Ward, který podepsal ve Philadelphia Philies,“ jmenoval Mužík. „Mají celkově výborný tým. Je to pro nás velká neznámá, protože jsme proti nim letos ani vloni nehráli. Žijeme z těch informací, které máme zvnějšku,“ řekl Mužík.

Věří však, že se bude moci s týmem opřít o podporu domácích fanoušků. Organizátoři navýšili kapacitu na stadionu Draků Brno na 2500 míst. „Fanoušci na nás mají velká očekávání. Na jednu stranu je to úplně úžasné, že nás takhle podporují, ale je to také velká zodpovědnost. Je to pro nás něco nového a musíme se s tím poprat,“ uvedl Mužík.

Během utkání ho osobně podpoří v hledišti rodina a kvituje domácí prostředí. „Je to super a strašně si to užívám. Nastupovat před domácími fanoušky, kteří vás ženou dopředu, je jako mít desátého hráče v zádech,“ dodal.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.