Hlavní obsah

Dvanáct let u žen a dost. Trenér Bašný byl odvolán od reprezentace, nástupce zatím není

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U házenkářské reprezentace žen končí po dvanácti letech trenér Jan Bašný, pod nímž letos nedokázaly reprezentantky postoupit na prosincové ME. „Nechci snižovat nesporné zásluhy kouče z minulosti, ale národní tým potřebuje změnu. Taková rozhodnutí se nedělají snadno, v poslední době už bylo bohužel cítit, že družstvo stagnuje,“ řekl k odvolání dlouholetého kouče prezident svazu Ondřej Zdráhala.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér českých házenkářek Jan Bašný během kvalifikačního utkání s Itálií.

Článek

„Máme v zahraničních klubech hodně úspěšně hráčky, jako je například Malá, Knedlíková či Jeřábková, a za sebou obrovské talenty jako třeba Cholevová nebo Kuxová. Chceme se umisťovat mezi šesti nejlepšími týmy Evropy a chceme na OH 2028. Proto jsme byli nuceni udělat tuto změnu ještě před koncem Bašného smlouvy i s ohledem na vytváření nové koncepce ženské házené, která by nás měla dostat na vrchol," podotkl Zdráhala.

O tom, kdo Bašného v roli hlavního reprezentačního trenéra nahradí zatím vedení svazu nerozhodlo. „O nástupci trenéra intenzivně jednáme. Věřím, že ho fanouškům a také reprezentantkám budeme schopni představit v nejbližších týdnech," dodal šéf svazu.

V historii české házené, ale i napříč jinými sporty, se nenajde moc dalších trenérů, kteří by vedli reprezentační výběr tak dlouhou dobu s konstantními výsledky. Pod Bašným se české házenkářky probojovaly na ME v letech 2012, 2016, 2018 i 2020 a zapsaly i trojí účast na mistrovství světa, přičemž jednoznačně nejlepším výsledkem byl postup až do čtvrtfinále světového šampionátu 2017 v Německu.

Hráčky budou na Bašného vzpomínat rády. „S jeho příchodem a díky výběru těch správných lidí do realizačního týmu začal jednoznačně velký vzestup české ženské házené až do širší špičky díky absolutnímu týmovému pojetí. Z mnohých holek vyrostly házenkářky světového formátu. I na tom má Jan Bašný samozřejmě velké zásluhy. Bez úspěchů v reprezentaci by i pro individuality byla cesta za zahraničním angažmá mnohem těžší," řekla bývalá dlouholetá kapitánka národního týmu Kristýna Mika, za svobodna Salčáková.

„U mých začátků stál právě tento trenér a myslím, že jsem nemohla přijít do lepšího kolektivu, než jaký v té době v národním týmu byl. Pan Bašný přinesl do české házené téměř každoroční účast na šampionátech, to před ním neplatilo. Přinesl nové věci, jiný způsob práce a výsledky," řekla nejlepší hráčka letošní Ligy mistryň Markéta Jeřábková. „Na druhou stranu je za mě čas na změnu, abychom posunuly celý nároďák zas o nějaký ten krok dál," dodala.

Reklama