Hlavní obsah

FIBA pozvala na MS mužů Rusko, Litvu, Německo a Libanon

ISTANBUL

Díky divokým kartám od mezinárodní federace FIBA se mistrovství světa mužů v roce 2010 v Turecku zúčastní také Rusko, Litva, Německo a Libanon. Rozhodlo se o tom na sobotním zasedání rady FIBA v Istanbulu, kde bude v úterý finálový turnaj s 24 účastníky rozlosován.

Článek

O dodatečných pozvánkách pro týmy, kterým se nepodařilo na turnaj kvalifikovat z kontinentálních šampionátů, rozhodují speciální kritéria. K nim patří především sportovní stránka v podobě úspěchů na vrcholných akcích, popularita basketbalu v zemi, ale také marketingová přitažlivost země, její důležitost pro organizátory MS a další aspekty.

FIBA udělovala takzvané divoké karty poprvé před minulým šampionátem v roce 2006 v souvislosti s rozšířením pole účastníků z 16 na 24. Také tehdy dostaly přednost tři týmy z Evropy (Turecko, Itálie a SČH) a s nimi Portoriko. Tentokrát o divoké karty žádalo čtrnáct zemí.

Mistrovství světa v roce 2010 se uskuteční od 28. srpna do 12. září v tureckých městech Ankaře, Istanbulu, Izmiru a Kayseri. V úterním osudí budou vedle pozvané čtveřice ještě Angola, Argentina, Austrálie, Brazílie, Čína, Francie, Chorvatsko, Írán, Jordánsko, Kanada, Nový Zéland, Pobřeží slonoviny, Portoriko, Řecko, Slovinsko, Srbsko, Španělsko, Tunisko, Turecko a USA

Reklama