Hlavní obsah

FIBA zakázala vuvuzely, nesmějí se použít ani na MS v Česku

FRANKFURT NAD MOHANEM

Mezinárodní basketbalová federace FIBA zakázala ze zdravotních důvodů na všech svých akcích vuvuzely. Hlučné trumpety proslavené nedávným fotbalovým mistrovstvím světa v Jihoafrické republice se nebudou smět používat ani na mistrovství světa žen, které se na přelomu září a října uskuteční v České republice.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Trubka vuvuzela

Článek

"FIBA je první mezinárodní sportovní federací, která oficiálně zakázala používání vuvuzel na svých akcích. Zákaz platí pro všechny podobně hlasité trumpety, které poškozují zdraví," stojí v tiskové zprávě FIBA.

"Chceme, aby si fanoušci zápasy užívali po svém a vytvořili bouřlivou atmosféru a akce z minulosti ukazují, že to jde i bez vuvuzel. Vuvuzely jednoduše nejsou vhodné pro basketbalové arény," řekl generální sekretář FIBA Patrick Baumann.

Zákaz vuvuzel platí i pro mistrovství světa mužů, které začne 28. srpna v Turecku, kde pořadatelé očekávají okolo 350 000 diváků.

Dohlížet na zákaz vuvuzel budou muset i organizátoři ženského šampionátu, který budou hostit Karlovy Vary, Brno a Ostrava. "Nepředpokládáme, že by to měl být extra velký problém, ale budeme se snažit rozhodnutí FIBA dodržet," řekl ČTK tiskový mluvčí MS Petr Kovář. Do Češka přijedou dva zástupci Afriky - Senegal a Mali. "Ale nepočítáme s velkým přílivem fanoušků z těchto zemí," dodal.

Světový šampionát basketbalistů není prvním velkým podnikem, který vuzvuzely zakázal. Trumpety s předstihem odmítli i organizátoři olympijských her v Londýně v roce 2012 a do hledišť je fanoušci nevezmou ani za rok na MS ragbistů na Novém Zélandu.

Reklama