Hlavní obsah

Ginzburg označil výhru Nymburka nad Chimki za historickou

Za historickou výhru označil trenér basketbalistů Nymburka Ronen Ginzburg sobotní vítězství 86:79 nad favorizovaným Chimki Moskva v kvalifikaci o Evropskou ligou. Hráči českého mistra prý předvedli excelentní výkon a kouč věří, že dokážou takový výkon zopakovat i v nedělním duelu s Charleroi o postup do elitní soutěže.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér basketbalistů Nymburka Ron Ginzburg

Článek

"Je to další historické vítězství pro náš klub. Musím pogratulovat hráčům za to, jak hráli srdcem. Hráli excelentně v obraně i útoku proti týmu, který není třeba představovat," řekl Ginzburg na pozápasové tiskové konferenci. Potěšilo ho i to, jak hráči ustáli nápor Chimki ve druhé půli. "Ve třetí čtvrtině soupeř přitlačil v obraně a my tomu neodolali, ale pak jsme získali zpátky kontrolu nad zápasem a ukázali psychickou odolnost," dodal.

Právě na psychickou sílu sází i před duelem s Charleroi, i když se trochu obává, aby výhra nad Chimki jeho tým neovlivnila. "Nebude pro nás jednoduché odehrát hned další zápas po takovém vítězství, ale hráči jsou motivovaní znovu ukázat, co v nich je. Navíc si jsou vědomi toho, že jim schází jediná výhra k tomu, aby se dostali do Evropské ligy," dodal.

Za historické považuje vítězství také křídelní hráč Pavel Pumprla. "Vítězství proti týmu, jako je Chimki, který hraje pravidelně Euroligu, je opravdu skvělé. Kdybychom lépe zvládli třetí čtvrtinu, tak jsme mohli vyhrát dokonce o 20 nebo 30 bodů. Jenže jakmile vedete o 25 bodů a náskok se začne rychle snižovat, tak to pak máte pořád v hlavě a hraje se hůře. Je to ale dobrá zkušenost. Teď nás čeká další důležitý zápas, na který si musíme pořádně odpočinout, abychom ze sebe byli znovu schopní dostat to nejlepší," řekl český reprezentant.

Rozčarování v táboře Chimki

Naopak na straně Chimki zavládlo rozčarování. "Chci pogratulovat Nymburku. Chtěli postoupit víc než my. Propadák v první půli nemůžeme svalovat na únavu, protože ve druhé půli jsme ukázali, že sil máme dost," uvedl trenér Rimas Kurtinaitis. Své hráče podezříval z podcenění soupeře. "Spíše si myslím, že se někteří hráči pořádně na zápas mentálně nepřipravili. Věděli jsme, že je Nymburk silný. Já osobně jsem měl před ním velký respekt, ale nejsem si jistý, jestli k tomu stejně přistupovali někteří hráči. Za ně mluvit nemohu," dodal.

Nejlepší střelec Chimki Krešimir Lončar dokonce označil první poločas, po kterém jeho tým prohrával propastným rozdílem 22:49, za nejhorší, jaký kdy za Chimki odehrál. "Nevím, co se stalo. Vždyť jsme dali dva body za téměř celou první čtvrtinu. Hráli jsme špatně i v obraně, kde jsme neuhlídali jejich střelce. Jen to dokazuje, že tento sport není o penězích, ale že je to týmový sport," prohlásil.

Reklama

Související témata: