Hlavní obsah

Ginzburg povolal na kvalifikaci basketbalistů i nováčka Bujnocha

Praha

Trenér českých basketbalistů Ronen Ginzburg povolal na zápasy kvalifikace mistrovství světa v Bulharsku a na Islandu téměř totožný kádr jako v listopadu, kdy Češi porazili Island i Finsko. Mezi 14 hráči, z nichž dva budou vyřazeni, je i opavský pivot Václav Bujnoch, pro něhož jde o reprezentační premiéru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české basketbalové reprezentace Ronen Ginzburg.

Článek

Oproti dvanáctce, která odehrála listopadovou kvalifikaci, chybí Ginzburgovi pouze Michal Mareš z USK Praha. Místo něj se naopak po zranění vrací účastník loňského mistrovství Evropy Lukáš Palyza z Gliwic. Šanci zabojovat o konečnou nominaci opět dostane Ondřej Sehnal z USK, který se v listopadu mezi dvanáctku těsně nedostal spolu s Tomášem Pomikálkem z Děčína. Tomu tentokrát nominace unikla, kouč místo něj vybral nováčka Bujnocha.

Nominace na reprezentační sraz před kvalifikací MS v Bulharsku a na Islandu:
Rozehrávači:
Jakub Šiřina (Opava)
Viktor Půlpán (Pardubice)
Tomáš Vyoral (Nymburk).
Křídla:
Vojtěch Hruban
Jaromír Bohačík
Pavel Pumprla (všichni Nymburk)
Ondřej Sehnal (USK Praha)
Blake Schilb (Sevilla/Šp.)
Lukáš Palyza (Gliwice/Pol.)
Pivoti:
Patrik Auda (Rosa Radom/Pol.)
Ondřej Balvín (Gran Canaria/Šp.)
Martin Kříž, Martin Peterka (oba Nymburk)
Václav Bujnoch (Opava)

Čtyřiadvacetiletý opavský pivot, který má za sebou zkušenosti z americké univerzity, již překonal zdravotní trable z předchozích let a v tomto ročníku NBL patří k největším hráčským překvapením s průměry 12 bodů a 6,7 doskoku na zápas.

"Před třemi lety ho nikdo neznal, ale on se každým rokem zlepšuje. Tuto sezonu hraje velmi dobře. Václav má velký potenciál, ale záleží jen na něm, jak vážně bude basketbal brát. Pozval jsem ho, abych ho viděl v konfrontaci s nejlepšími hráči České republiky," vysvětlil Ginzburg. "Na soustředění se může od nich učit. To je dobré pro jeho budoucnost," dodal trenér.

Do nominace opět nemohl zařadit Jana Veselého z Fenerbahce, jelikož Evropská liga a FIBA stále nenalezly společnou řeč. Euroligoví hráči tak kvůli termínové kolizi nemohou reprezentovat, pokud je neuvolní klub, což se týká jen málo vytížených basketbalistů. A Veselý je oporou istanbulského celku.

Basketbalisté zahájí přípravu v pondělí v Nymburce. Následně se přesunou do Bulharska, kde se představí v pátek 23. února. Následně je čeká náročný přesun přes Londýn na Island, kde už v neděli 25. února sehrají další duel. Oba zápasy začnou v 17:00 s přímým přenosem na programu ČT2.

"Na Island pojedeme se stejnou dvanáctkou jako do Bulharska. Mezi zápasy bohužel nemůžeme trénovat a nemáme prakticky žádný čas cokoliv měnit, takže budeme pokračovat se stejnými hráči," dodal Ginzburg.

Reklama

Související témata: