Hlavní obsah

Hadrava odmítl volejbalovou reprezentaci, přednost dostal plážový sen o Riu

Michal OsobaPrávo

Je smířen s tím, že příští dva roky nepřijde týden, kdy by nehrál volejbal. „Stejně nejsem dovolenkovej typ, abych se válel u moře. Naposled jsem to zkusil před dvěma lety v Itálii a po dvou dnech jsem to nevydržel a šel si pinkat na pláž,“ tvrdí Jan Hadrava, jeden z mála obojživelníků, který se na vrcholné úrovni prosazuje pod vysokou síti v hale i na písku.

Foto: Sport.cz

Jan Hadrava při turnaji v Mexiku.

Článek

Sotva mu skončila extraligová sezóna, v níž s Duklou Liberec skončil těsně pod vrcholem, odletěl s beachvolejbalovým parťákem Robertem Kufou na turnaj Světového okruhu do Mexika, odkud si přivezli deváté místo.

Nechtěl přeskakovat

A to Hadrava ještě dostal pozvánku do reprezentace na kvalifikaci o ME, jejíž první turnaj proběhne koncem týdne v Jablonci nad Nisou.

„Tři dny jsem se rozmýšlel, ale máme před mistrovstvím Evropy v plážovém volejbale, a kdybych pořád přeskakoval tam a zpátky, asi bych nebyl moc platný,“ tuší dvaadvacetiletý Hadrava, jenž byl vyhlášen nejlepším extraligovým hráčem v uplynulé sezóně.

S Kufou vše směřují ke svému snu, startu na olympiádě v Riu. O tom, že se pod pět kruhů mohou dostat i nespecializované páry, přesvědčili v Londýně Petr Beneš, který pracuje na manažerské pozici v bance, s Přemyslem Kubalou, jenž byl rovněž úspěšným hráčem v šestkovém volejbale.

„Skloubit oba sporty je těžké a není to optimální. Ale u nás se zatím nedá uživit beachem. To se povedlo jen holkám, kterým se ta cesta otevřela po pátém místě na olympiádě,“ připomíná příklad Kristýny Kolocové s Markétou Slukovou Milan Hadrava, jenž nejlepší český mužský pár připravuje.

„A mým vzorem je Karch Kiraly, který má jako jediný zlato z beache i šestkového volejbalu,“ připomíná jeho syn.

Odchází do Nantes

S ohledem na možnost kombinace obou sportů si Jan Hadrava vybral i další angažmá v šestkovém volejbale. Odchází do francouzského Nantes, kde si ve smlouvě vymínil, že mu zaměstnavatel umožní třeba o něco pozdější nástup do přípravy.

„Přes to nejel vlak, možnost hrát beach byla má podmínka,“ vysvětluje Hadrava, že vidina účasti v Riu je pro něj prioritou. „A když to vyjde, tak pak bych si třeba dopřál i tu dovolenou,“ usmívá se.

Reklama

Související témata: