Hlavní obsah

Házenkář Kašpárek po ztraceném čase v Bělorusku už září za Bukurešť: Jsem naprosto nadšený

Po velkém zklamání v Brestu si polepšil. Házenkář Stanislav Kašpárek doplatil na běloruskou podporu války na Ukrajině, kvůli níž byl jeho Brest vyloučen z Ligy mistrů a zbyla mu jen domácí soutěž. Šestadvacetiletý český snajpr tak těžko hledal motivaci, ale klub mu, stejně jako zbylým cizincům, alespoň vypověděl smlouvu. Pravá spojka si tak mohla najít nové angažmá. Místo Francie či Německa zvolila netradiční krok do rumunské Bukureště. Svou volbu si ale nemůže vynachválit.

Foto: Ivo Dudek, Hana Vrbková/Český svaz házené

Stabilní součástí reprezentace je i 26letý český házenkář Stanislav Kašpárek.

Článek

Kašpárka nalákalo na novou štaci zejména jméno zkušeného španělského trenéra. „Xavi Pascual působil dvanáct let v Barceloně, teď je druhým rokem v Bukurešti. Vzal si s sebou všechny lidi kolem sebe. Od kondičního trenéra po střihače videí. Ohromně profesionální prostředí," pochvaloval si.

Před letošní sezonou navíc výrazně posílil i tým. „Všichni slyšely na jméno trenéra a na Ligu mistrů. Vše, co vedení řeklo před podpisem, se zatím plní. Jsem naprosto nadšený," zářil Kašpárek, který měl od nového angažmá velká očekávání, ale nepočítal s tak kvalitním zázemím. „Pečuje o nás hromada lidí. Vyhovuje mi například, že natáčíme tréninky a hned po každé sekvenci se můžu podívat, co jsem udělal dobře a co špatně. Snad se tu buduje taková nová Barcelona," doufá.

Na úvod Ligy mistrů však Bukurešť prohrála 28:30 s Magdeburgem. „Neustáli jsme tlak. V klubu se totiž mluví dokonce o účasti ve Final4. Natěšení bylo veliké, dorazily čtyři tisíce diváků. Ale hráli jsme v křeči, pod svoje očekávání. I tak jsme se ale mohli měřit s německým mistrem," hledal pozitiva rodák z Přerova, který se v utkání prosadil pětkrát.

V domácí soutěži ale šestinásobný mistr v řadě nemá konkurenci. Zatím ovládl všech pět zápasů. „Jsme o level výš než ostatní týmy. Máme hodně široký kádr. Na ligu točíme dvě šestky po patnácti minutách. Je tu obrovská konkurence na každém postu. Vyhovuje mi to víc než mít jisté místo jako minulou sezonu v Brestu," vzpomínal na nepovedené angažmá.

Foto: Ivo Dudek/Český svaz házené

Český házenkář Stanislav Kašpárek nezabránil porážce v baráži o MS 2022.

Hlavně závěr byl pro Kašpárka obtížný. „Po začátku války to bylo psychicky náročné období. Těžko jsem hledal motivaci. Všichni zahraniční hráči jsme věděli, že odcházíme. Vedení nám naštěstí neházelo klacky pod nohy a po sezoně s námi rozvázalo smlouvu. Vlastně jsem rád, že jsem mohl odejít po roce," připustil. „Sezona v Brestu mi neprospěla ani z herního hlediska. V závěru jsem se pořádně trápil, což se projevilo i v reprezentaci."

S národním týmem totiž přišla zásadní porážka v baráži o mistrovství světa se Severní Makedonií. Teď si bude chtít v reprezentaci spravit chuť, 12. října odstartuje kvalifikace na mistrovství Evropy 2024. „Náš cíl je rozhodně postup. Ideálně se chceme porvat o první místo s Islandem. Cesta ale bude složitá. Výhodou je, že na rozjezd máme papírově slabší soupeře Estonsko a Izrael," mínil 202 centimetrů vysoký házenkář.

Čeští hráči si totiž ještě zvykají na nového kouče, Španěla Xaviera Sabateho, který převzal tým v únoru. „Chce to čas, aby si nová spolupráce sedla. Učíme se nový herní styl, což nejde stihnout za jeden tréninkový kemp," upozornil Kašpárek. „Ale věřím, že jsme na dobré cestě. Trenér Sabate nám toho stihl předat už hodně," doplnil.

Reklama

Související témata: