Hlavní obsah

Házenkář Piroch míří na svůj první šampionát: Nechám na hřišti všechno, chci postup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V jednadvaceti letech ho čeká první vrcholná akce. Házenkář Tomáš Piroch nechybí v nominaci na mistrovství Evropy, kde Češi v Bratislavě od čtvrtka do pondělí narazí ve velmi silné skupině na Španělsko, Bosnu a Hercegovinu a Švédsko. Ačkoliv se reprezentanti budou měřit se dvěma medailisty z posledního světového šampionátu, mladá pravá spojka chce zabojovat o postup do hlavní fáze. Ten si zajistí dva nejlepší celky ze základní skupiny.

Foto: www.handball.cz

Čeští házenkáři v přípravě (ilustrační foto)

Článek

Piroch má na kontě deset reprezentačních startů a národnímu týmu pomohl v kvalifikaci o tento šampionát. „Zahrát si za reprezentaci na vrcholné akci byl můj sen. Jsem moc rád, že jsem se dostal do nominace a moc se ME těším," usmívá se házenkář působící ve Francii.

Na palubovku bude pravděpodobně naskakovat ze střídačky, na pravé spojce totiž kraluje Stanislav Kašpárek pravidelně nastupující i v Lize mistrů. „Já budu rád za každou šanci a nechám na hřišti všechno," říká odhodlaný Piroch, který se bude s týmem snažit navázat na úspěšnou kvalifikaci, v níž národní tým dvakrát porazil Ukrajinu a remizoval s Ruskem.

„Španělsko a Švédsko určitě budou těžší soupeři. Ale nebudeme mít co ztratit. Půjdeme do zápasů naplno a chceme postoupit ze skupiny," prozrazuje Piroch. Přípravu na šampionát ale neměli reprezentanti ideální. Kvůli dvěma pozitivním testům v týmu přišli o tři dny tréninků. Naštěstí páteční přetestování už bylo v pořádku. „Bylo těžké se udržel v kondici. Ale věřím, že jsme se dostali do herní pohody. Já se cítím dobře," doplňuje.

Pirochovi se v hlavě zjevily vzpomínky na loňský rok, kdy čeští házenkáři kvůli rozšíření covidu v týmu přišli o mistrovství světa. „Teď jsem měl ty nejhorší představy. Bál jsem se, že dopadneme jako loni," přiznává.

Reprezentanti ale do Bratislavy odcestovali v úterý bez problémů. A ve slovenské metropoli se mohou těšit na podporu českých fanoušků, aréna Ondrje Nepely se může zaplnit alespoň ze čtvrtiny. „Čekal jsem, že se bude hrát bez diváků. Tak jsem rád, že jsem se mýlil. Snad přijede hodně fanoušků, z Česka to mají kousek," doufá Piroch, který se těší i na rodinnou podporu. „Přijede se podívat táta a možná i brácha."

Piroch pochází ze sportovní rodiny. Starší bratr Jiří hraje fotbal za druholigovou Duklu a otec, také Jiří, ho přivedl k házené. Sám dokonce nastoupil k sedmi reprezentačním zápasům. Při rodinných setkáních je tak řeč především o sportu. „Vždycky se těším na léto a vánoční svátky, když se vrátím domů do Plzně. S rodinou a kamarády se jinak nevídám," dodává Piroch. Ten s házenou začal ve Francii, kde prožil prvních sedm let života. Jeho otec totiž působil v malém městečku Wittelsheim.

Piroch poté pokračoval s házenou v Plzni, ale už jako dorostenec přestoupil do Německa a poté do Švýcarska. Ovšem jeho poslední kroky mířily zpět do Francie, kde od letošní sezony hraje elitní soutěž v Créteilu nedaleko Paříže. „Je to návrat domů. Lidi jsou tu fajn, cítím se tu skvěle. A házenkářsky jsem se taky posunul. Jsem překvapený, kolik prostoru dostávám," přiznává autor 29 gólů ve francouzské lize.

Výhodou při přestupu pro Pirocha tak pochopitelně byla i znalost jazyka. „Ale měl jsem strach, jak se domluvím, protože mi němčina úplně vytlačila francouzštinu z hlavy. Naštěstí jsem si rychle na jazyk rozvzpomněl a už po týdnu začal normálně komunikovat," doplňuje.

Reklama

Související témata: